Un spital din județul Neamț, în TOP 10 al „spitalelor ruşine” din România

Observatorul Român de Sănătate a analizat mai multe chestionare de satisfacţie completate de pacienţii români, publicând astfel un top al celor mai curate spitale, dar și un top al rușinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Chestionarele au fost completate de pacienţii din toate spitalele din România, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018, în cadrul unui studiu care şi-a dorit să reflecte realitatea din unităţile medicale româneşti, modul în care sunt trataţi pacienţii şi calitatea serviciului medical. ORS a analizat 122.423 de chestionare.

În urma studiului, specialiștii au ajuns la următoarele concluzii:
– Peste o cincime din pacienţii internaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulțumiţi de curățenia din spitale.
– 8 pacienţi din 10 sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea şi implicarea medicului care i-a îngrijit.
– Peste o cincime din pacienţii internaţi au fost nevoiţi să își cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii în perioada internării în spital.
– Unui număr de 4.798 de pacienți li s-au solicitat bani sau atenții de către personalul medical (3,92% din totalul pacienților care au răspuns chestionarului).
– 21% din spitale arată zero interes pentru părerea pacienţilor. În cazul acestora nu a fost completat nici măcar un chestionar de satisfacţie.

Observatorul Roman de Sanatate a realizat și clasamentele spitalelor cu cele mai bune servicii medicale, în percepîia pacienților, al spitalelor unde pacienții au fost cei mai mulțumiți de curățienie, dar și un top al „rușinii” (cele mai mari spitale pentru care părerea și satisfacția pacienților nu contează).

Conform studiului, într-un top 10 al „spitalelor ruşine” din acest punct de vedere se situează:
– Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova,
– Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti,
– Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu,
– Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău,
– Spitalul Judeţean Tulcea,
Spitalul Municipal de Urgenţă Roman,
– Spitaul Clinic CF Nr. 2 Bucureşti,
– Spitalul Municipal Sighetul Marmaţiei,
– Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi şi
– Spitalul Clinic CF Cluj.Napoca.

Conform DSP Neamț, la nivelul județului nostru sunt 6 spitale: Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț; Spitalul Municipal de Urgență Roman; Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț; Spitalul Orășenesc „Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz; Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani; Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman.

Raportul integral este disponibil – AICI

Observatorul Român de Sănătate este o organizaţie non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România şi estul Europei. Observatorul desfăşoară studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, integrând evidenţele disponibile privind teme de interes pentru a informa elaborarea unor politici de sănătate coerente şi eficiente.

PUBLICITATE