Un preot din Neamț a înființat un afterschool: „Copiii au nevoie să învețe să viseze”

Părintele Ioan Nemțanu, de la Parohia Țolici, în comuna Petricani, județul Neamț, a construit la roșu o clădire destinată activităților cu copiii și tinerii din sat și spune că aceștia au nevoie să învețe să viseze, adică să aibă încredere în ei înșiși, să-și dorească mai mult și să creadă că pot mai mult.

Râvna părintelui de a zidi o comunitate este cu atât mai mare cu cât el însuși a avut cândva un moment în care nu a crezut în el. „Aveam licența și masterul în Teologie, dar misiunea mi se părea mult prea mare pentru mine”, povestește el povestește el, potrivit basilica.ro.

A făcut cursuri de antreprenoriat și numeroase formări, a lucrat ca și contabil și agent de vânzări – până într-o zi, când și-a dat seama că Dumnezeu îi vorbește prin minunile din viața lui. Prima a fost nașterea unei fetițe mult-așteptate, acum în vârstă de doi ani.

Astfel, și-a dat seama că Dumnezeu așteaptă de la noi să ne asumăm crucea pe care El Însuși ne va ajuta să o purtăm. Și așa s-a preoțit părintele Ioan Nemțanu.

M-a trimis Dumnezeu, prin ierarhul meu, în satul Țolici pentru a ține aprinsă candela credinței. Aici am descoperit mulți talanți îngropați și multe ogoare sufletești nearate”, scrie parohul pe contul personal de Facebook. „M-am înarmat cu multă răbdare și L-am rugat pe Dumnezeu să nu ne uite. Visul meu a început odată cu visul lor.”

Aproximativ 20% din familiile din Țolici aparțin de Biserica Ortodoxă. În aceste familii s-au născut o treime din copiii satului, iar părinții muncesc cu ziua și o duc foarte greu. Nu au timpul și puterea să se ocupe de viitorul vlăstarelor lor și să le ofere o structură.

De aceea, părintele Ioan și preoteasa Ioana Lăcrămioara Nemțanu și-au asumat rolul de a doua familie pentru aproximativ treizeci dintre acești copii.

Părintele face activități sportive cu ei în curtea școlii: volei, fotbal, badminton. „Sunt foarte sedentari, dacă nu le propun ceva, preferă să stea după-amiaza cu ochii în telefonul părinților”, spune el.

Mai multe puteți citi AICI

Pentru donații

Parohia Sf. Parascheva Țolici
Cont: 
RO30BTRLRONCRT0267700202
Banca: Banca Transilvania
CIF: 11707652
Telefon: 0741 755 520

De ce este nevoie

  • bani
  • materiale de construcție
  • mobilier de baie, de bucătărie și pentru sala de clasă
  • materiale și dotări didactice: cărți, videoproiector
  • bunuri de necesitate care să acopere și nevoile materiale ale copiilor: haine, alimente, rechizite