Un nemțean, cercetător la Cambridge, contribuie la o descoperire în tratamentul Parkinson!

Echipa de specialiști internaționali, din care face parte și cercetătorul român Gabriel Balmuș, publică rezultate promițătoare în Nature Communications, deschizând calea pentru noi terapii în lupta împotriva bolii Parkinson.

În urma cercetărilor colaborative ale unei echipe de specialiști de la Harvard University, Cambridge University, și compania Mission Therapeutics, un cercetător român, Gabriel Balmuș, originar din Târgu-Neamț, a contribuit la o descoperire ce ar putea reprezenta un avans semnificativ în tratamentul bolii Parkinson.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit unui comunicat al Mission Therapeutics, cercetarea se axează pe blocarea unei enzime numite USP30, asociată disfuncțiilor mitocondriale, având potențialul de a oferi o soluție terapeutică nouă pentru această boală debilitantă.

Experimentele pe șoareci au arătat efecte pozitive în inhibarea acestei enzime, evidențiind posibilitatea utilizării inhibitorilor acesteia în tratarea bolilor legate de disfuncțiile mitocondriale.

Anker Lundemose, CEO al Mission Therapeutics, a declarat că testele pe subiecți umani, folosind unul dintre acești inhibitori, sunt programate să înceapă în prima parte a anului viitor, marcând un pas important către posibile tratamente pentru pacienții cu Parkinson.

Profesorul Gabriel Balmuș, cercetător principal la Institutul de Cercetare a Demenței din cadrul Universității Cambridge și lector la Trinity College, a subliniat importanța studiului, evidențiind posibilitatea îmbunătățirii eliminării mitocondriilor afectate prin procesul numit mitofagie.

Cercetarea sa a demonstrat că inhibarea activității USP30 a condus la o eliminare sporită a mitocondriilor afectate și, implicit, la protejarea neuronilor dopaminergici împotriva efectelor bolii Parkinson.

Balmuș, și unul dintre fondatorii Adrestia Therapeutics, un start-up în căutarea tratamentelor pentru boli umane, a descris direcția viitoare a medicinei ca fiind una personalizată, în care tratamentele vor fi adaptate la nevoile specifice ale fiecărui pacient.

Această descoperire reprezintă un pas important în lupta împotriva bolii Parkinson și deschide noi perspective pentru viitorul tratament al acestei afecțiuni complexe.

 

PUBLICITATE