Un mormânt vechi de cel puţin 2.500 de ani a fost descoperit în Neamț

Un grup de arheologi nemțeni a realizat zilele acestea o descoperire foarte valoroasă într-o pădure din zona comunei Dobreni.

Specialiștii au identificat mai multe movile, numite tumuli, care ascund, de obicei, morminte vechi de câteva mii de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru a elucida misterul acestor movile, arheologii au făcut o cercetare restrânsă, iar rezultatele au fost deosebite.

Săpătura arheologică dintr-un astfel de tumul, cu o înălțime de jumătate de metru și un diametru de 8-9 m, a permis identificarea unei gropi de dimensiuni mari, în cuprinsul căreia s-a găsit un vas de lut, slab conservat, precum și resturi umane arse, însoțite de obiecte de podoabă din bronz.

Conform arheologilor care au efectuat cercetarea, tocmai piesele de bronz ajută și la datarea mormântului, care ar aparține sec. V-III a. Chr.

Astfel, pe lângă resturile osteologice, au fost găsite trei piese de bronz și trei mărgele, foarte friabile, din chihlimbar.

,,În urma semnalării acestor movile de către colegul nostru dr. Alexandru Gafincu, ne-am decis să facem un diagnostic arheologic în această zonă pentru a verifica dacă avem de a face cu morminte tumulare, sau nu.

Chiar dacă într-o primă fază ne-au lipsit elemente concludente care să ne ermită o încadrare cronologică a acestui tumul, pe măsură ce săpătura a avansat am obținut o serie de informații foarte interesante.

Am avut șansa, pentru că în arheologie e vorba de multe ori de șansă, să identificăm în zona centrală a movilei resturile unui mormânt de incinerație care, pe baza inventarului, poate fi datat, în linii mari, cam acum 2500 de ani.

Încă nu știm dacă poate fi atribuit populației locale, sau trebuie pus în legătură cu populații alogene, dar este cert faptul că ne aflăm în fața unei descoperiri importante. De astfel, în ultimile trei decenii pe teritoriul județului Neamț nu au mai fost cercetați tumuli, iar piesele descoperite noi sunt destul de rare” a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul cercetării.

Arheologii au precizat că o concluzie asupra acestei cercetări va putea fi enunțată și după restaurarea pieselor de metal și ceramică, care se va realiza în laboratoarele Complexului Muzeal Național Neamț, dar și după mai multe investigații interdisciplinare.

PUBLICITATE
SURSĂRealitateadeneamt