Un bărbat din Neamț aflat în moarte clinică a devenit salvator de vieți


Un bărbat din Neamț, ajuns în moarte cerebrală (din cauza unui accident vascular) a salvat viața unui tânăr de 24 de ani din Vaslui. Rudele nemțeanului au decis să-i doneze inima tânărului cu grave probleme cardiace, care nu ar mai fi trăit mult, dacă nu primea, astăzi, o inimă nouă . O echipă de medici de la Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş au făcut posibil ca acest transplant să se încheie cu succes.

O pneumonie agravată i-a distrus, tânărului, muşchiul cordului în urmă cu un an și jumătate. Fără o inimă nouă, acesta nu ar mai fi rezistat mult. În această dimineață, medicii din Târgu Mureș l-au pregătit pentru acestă operație, după ce noua inimă a sosit într-un recipient special cu un avion militar de la Iaşi.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Mureş a declarat pentru Digi 24: „Este un pacient aflat într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă şi care s-a agravat în ultima perioadă, mai precis în ultimele săptămâni fiind în momentul acesta practic la capătul resurselor biologice”.

După o intervenție chirurgicală ce a durat aproape opt ore operația s-a terminat cu succes iar o recuperare ce va dura trei săptămâni,îi va reda pacientului viaţa normală. „A fost o intervenţie fără evenimente, un pacient tânăr, destul de târât altfel. Aşteptăm o evoluţie fără complicaţii majore, dar asta rămâne de văzut în zilele următoare”. – a spus Pavel Morar, medic anestezist, pentru aceeași sursă citată.

Se pare că pacientul căruia medicii i-au salvat astăzi viaţa provine dintr-o familie săracă, dintr-un sat din Vaslui iar rudele acestuia au făcut tot ce se poate pentru a-l putea ajuta cu tratamentele. Şansa acestuia a fost, în final, drama unei familii din Neamţ care au decis să salveze alte vieţi, când pentru cel drag lor nu s-a mai putut face nimic.

Donatorul de 44 de ani din județul Neamț suferea de o hemoragie cerebrală masivă. Era un mare hipertensiv, de la care s-au prelevat ficatul, rinichii și corneea, și, după foartă multă vreme, cordul.

Corneea, rinichii şi ficatul donatorului vor ajuta alţi pacienţi.

loading...

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*