Un bărbat din Neamț aflat în moarte clinică a devenit salvator de vieți


Un bărbat din Neamț, ajuns în moarte cerebrală (din cauza unui accident vascular) a salvat viața unui tânăr de 24 de ani din Vaslui. Rudele nemțeanului au decis să-i doneze inima tânărului cu grave probleme cardiace, care nu ar mai fi trăit mult, dacă nu primea, astăzi, o inimă nouă . O echipă de medici de la Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş au făcut posibil ca acest transplant să se încheie cu succes.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O pneumonie agravată i-a distrus, tânărului, muşchiul cordului în urmă cu un an și jumătate. Fără o inimă nouă, acesta nu ar mai fi rezistat mult. În această dimineață, medicii din Târgu Mureș l-au pregătit pentru acestă operație, după ce noua inimă a sosit într-un recipient special cu un avion militar de la Iaşi.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Mureş a declarat pentru Digi 24: „Este un pacient aflat într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă şi care s-a agravat în ultima perioadă, mai precis în ultimele săptămâni fiind în momentul acesta practic la capătul resurselor biologice”.

După o intervenție chirurgicală ce a durat aproape opt ore operația s-a terminat cu succes iar o recuperare ce va dura trei săptămâni,îi va reda pacientului viaţa normală. „A fost o intervenţie fără evenimente, un pacient tânăr, destul de târât altfel. Aşteptăm o evoluţie fără complicaţii majore, dar asta rămâne de văzut în zilele următoare”. – a spus Pavel Morar, medic anestezist, pentru aceeași sursă citată.

Se pare că pacientul căruia medicii i-au salvat astăzi viaţa provine dintr-o familie săracă, dintr-un sat din Vaslui iar rudele acestuia au făcut tot ce se poate pentru a-l putea ajuta cu tratamentele. Şansa acestuia a fost, în final, drama unei familii din Neamţ care au decis să salveze alte vieţi, când pentru cel drag lor nu s-a mai putut face nimic.

Donatorul de 44 de ani din județul Neamț suferea de o hemoragie cerebrală masivă. Era un mare hipertensiv, de la care s-au prelevat ficatul, rinichii și corneea, și, după foartă multă vreme, cordul.

Corneea, rinichii şi ficatul donatorului vor ajuta alţi pacienţi.

PUBLICITATE