Tribunalul Neamț a decis. Arestări în dosarul cu fraude bancare

Cele patru persoane reținute de polițiști într-un dosar de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, vor sta 30 de zile în arest.

„La data de 13 septembrie a.c., cele patru persoane au fost prezentate instanței de judecată, față de acestea fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.” – au transmis reprezentanții Poliției Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Reamintim că polițiștii din Neamț au efectuat percheziții în două județe într-un dosar ce privește accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. 4 suspecți au fost reținuți.

Potrivit Poliției, un tânăr în vârstă de 23 de ani a dezvoltat un mod de operare pentru fraude bancare, prin care redirecționa apelurile telefonice și transfera bani din conturile bancare ale victimelor către conturi controlate de el și complici, folosind criptomonede pentru a masca urmele.

La data de 12 februarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, în județele Cluj și Satu Mare, într-un dosar în care se efectuează  cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2023 și până în prezent, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din județul Maramureș, ar fi dezvoltat un mod de operare, de fraudare al sistemelor bancare, prin care ar fi reușit accesarea ilegală a conturilor bancare ale unor persoane ce dețineau conturi de telefonie mobilă, pe care le-ar fi accesat fără drept, redirecționând apelurile telefonice către numere de telefon aflate sub controlul său.

Totodată, tânărul în cauză ar fi transferat banii din conturile bancare ale persoanelor vătămate, în conturile unor complici, după care ar fi achiziționat criptomonede pe care le-ar fi valorificat în portofele virtuale, produsul final fiind transferat în alte conturi bancare.” – a transmis Poliția Neamț

Potrivit surselor noastre, victimele ar fi din județul Neamț. Totodată, recomandăm persoanelor care au fost păgubite similar, să se adreseze Poliției Neamț.

În urma perchezițiilor au fost identificate mai multe dispozitive electronice (telefoane mobile, calculatoare, modemuri, routere de internet), cartele SIM, mai multe carduri bancare și documente care atestă operațiuni financiare și alte mijloace de probă cu privire la activitatea infracțională a suspecților.

Tânărul de 23 de ani și alte 3 persoane, cu vârste de 33, 36 și 42 de ani, din  județele Satu Mare și Sălaj au fost conduse la sediul unității de poliție, pentru audiere, iar în urma materialului probatoriu administrat acestea au fost reținute pentru 24 de ore, fiind cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și complicitate la aceste infracțiuni.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcțiile de Operațiuni Speciale, Analiză a Informațiilor și Combatere a Criminalității Organizate din Poliția Română.

Activitatea a beneficiat de sprijinul și suportul operativ al polițiștilor din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Cluj, Sălaj și Satu Mare.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.” – au precizat reprezentanții Poliției Neamț

PUBLICITATE