Trei pacienți morți la spitalul Victor Babeș după o pană de oxigen

Trei persoane au murit în urma unei pene de oxigen la TIR-ul ATI de la spitalul Victor Babeş, din Capitală.

Din primele verificări, instalația de oxigen s-a defectat, iar din această cauză trei pacienți au decedat, fiind salvați alți cinci, care au fost transferați la alte spitale

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O echipă tehnică a constatat că într-adevăr presiunea era prea mare.

În TIR-ul ATI erau internaţi opt pacienţi, trei dintre aceştia au murit. Informaţie confirmată pentru presa centrală de ministrul Vlad Voiculescu.

Ceilalţi cinci pacienţi sunt stabili şi au fost transferaţi la alte spitale: unul la Floreasca, 2 Bagdasar, ROL 2 (secția militară a Ana Aslan) şi unul la Victor Babeş.

Ministrul Sănătăţii s-a deplasat la spital pentru a afla care este situaţia de la faţa locului. În cauză, s-a deschis o anchetă, la faţa locului fiind trimişi criminalişti de la omoruri.

Secția mobilă de terapie intensivă a fost pusă în funcție săptămâna trecută la Spitalul „Victor Babeș” și funcționa la capacitate maximă, fiind internați opt pacienți în stare gravă.

Precizare de presă

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș

– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș

– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)

– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni – 1 pacient la Floreasca

-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

Serviciul Omoruri, cercetări cu privire la decesul celor trei persoane

Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3. Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul.

Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei.

PUBLICITATE