Trei medici, o asistentă şi un intermediar, reținuți în dosarul certificatelor de vaccinare

Cinci persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute, în această dimineață, în judeţele Neamţ şi Iaşi, într-un dosar de fals şi corupţie legat de obţinerea de certificate de vaccinare.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, au fost reţinuţi trei medici, o asistentă şi un intermediar.

Reamintim că zeci de beneficiari, din județul Neamț, au cumpărat certificate cu sume cuprinse între 100 și 250 de euro.

În cadrul percheziților au fost vizate cabinete ale unor medici de familie din Neamț (din comunele Tașca și Țibucani) și un cabinet din Iași (comuna Ciohoreni).

Totodată, ar fi vizat și centrul de vaccinare drive-thru din parcarea de la Shopping City Piatra-Neamț (care în acest moment nu mai funcționează).

COMUNICATUL DGA:

Astăzi, 12 ianuarie 2022, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, efectuează un număr de 25 de percheziții la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19.

De asemenea, se pun in executare 5 mandate de aducere și  7 ordonanțe de ridicare a unor obiecte, înscrisuri sau date informatice.

Cercetările în cauză vizează aspecte de natură infracțională săvârșite începând cu jumătatea anului 2021 și până în prezent, de către medici și asistenți medicali din cele două județe care, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, au eliberat certificate de vaccinare anti-COVID-19 unor persoane.

În unele cazuri, beneficiarii au obținut certificatele de vaccinare fără ca măcar să asigure prezența fizică la cabinetele medicale sau centrele de vaccinare.

Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a sesizării formulată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț de către D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Neamț.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor  D.G.A. din cadrul serviciilor județene anticorupție Neamț, Suceava, Iași, Vaslui și Bacău, a polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, precum și efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamt și Brigăzilor de Operațiuni Speciale Bacău și Suceava.

Facem precizarea că aceasta este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură  penală, având ca scop crearea cadrului  procesual de administrare  a probatoriului și nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de  nevinovăţie.