Trei incendii în Neamț provocate de coșurile de fum necurățate sau deteriorate

Luni, 26.02.2018, la ora 23:01, Detașamentul de pompieri Piatra Neamț a intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului în localitatea Dumbrava Roșie, la intervenție participând și un voluntar din cadrul SVSU Dumbrava Roșie.
În urma producerii incendiului, a ars funinginea depusă pe coșul de fum și 1 m² perete construit din lemn.
Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost ,,efectul termic de la un sistem de încălzire neizolat corespunzător sau defect”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Noaptea trecută, în jurul orei 00:53, Detaşamentul de pompieri Piatra Neamț a intervenit, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la acoperișul unei locuințe particulare din localitatea Ștefan cel Mare.
Pompierii militari pietreni au acționat cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD EPA pentru stingerea incendiului, la intervenție participând și doi voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Ștefan cel Mare.
Ca urmare a producerii incendiului, au ars circa 50 metri pătrați din acoperișul locuinței, construit din astereală lemn cu învelitoare din draniță și tablă.
Cercetările efectuate au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat, de un ,,coș de evacuare a fumului deteriorat”.

Luni, 26.02.2018, la ora 20:28, Detașamentul de pompieri Piatra Neamț a intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă șiu spumă, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului în comuna Girov, sat Doina, la intervenție participând și doi voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Girov.
În urma producerii incendiului, a ars funinginea depusă pe coșul de fum și 1 m² perete construit din lemn.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,coș de evacuare a fumului necurățat de funingine”.

ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece:
● coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparare premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie;
● coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;
● în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite şi văruite pentru a putea observa cu uşurinţă prezenţa unor fisuri prin care s-ar putea propaga flăcările spre materialele combustibile din construcţia acoperişului;
● coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm; în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
● la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor;
● coşurile de fum vor fi prevăzute cu uşiţe pentru curăţate ;
● coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor;
● se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperişurilor, planşeelor etc. în coşurile de evacuare a fumului.

PUBLICITATE