Transplant hepatic reușit pentru o fetiță de 11 ani din Piatra-Neamț

O fetiță de 11 ani, din Piatra-Neamț, a beneficiat de primul transplant hepatic la centrul de la Grigore Alexandrescu din București, fiind vorba despre o premieră a spitalului.

Donatoare a fost o copilă de numai 3 ani din Suceava, care a intrat în moarte cerebrală după un accident rutier. Operaţia, extrem de complicată, la care au participat specialişti din mai multe spitale, a fost făcută la centrul acreditat special pentru astfel de proceduri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit TVR, fetița din Piatra-Neamț ajunsese la insuficienţă hepatică şi la ciroză decompensată în urma unei infecţii cu Citomegalovirus de care a suferit înainte de a face un an.

Familia fetiței din Suceava a acceptat să-i doneze organele, pentru a salva alte vieţi.

Rinichii au fost trimişi la Iaşi, pentru un tânăr de 23 de ani, iar ficatul la Bucureşti.

Transplantul din Capitală, coordonat de chirurgul Laura Bălănescu, a început la 5 dimineaţa, cu o echipă mixtă, formată din peste 20 de medici şi asistenţi medicali. Alături de specialiştii de la Grigore Alexandrescu, în intervenţie au fost implicaţi şi chirurgi de la Institutul Fundeni si nu numai, cu mare experienţă în transplantul hepatic si anestezie la copii, printre care profesorul Irinel Popescu, Doina Hrehoreţ si Ruxandra Fota. Aproape 8 ore a durat operaţia, foarte complexă, încheiată cu succes. Starea fetiţei este stabilă, ne-au spus medicii, după intervenţie.

Zece copii erau pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat, la noul centru acreditat în toamnă. Până acum, intervenţiile – câte 10 pe an – se făceau la Fundeni. Chirurgii cu mare experienţă de acolo vor opera o perioadă cu echipa de la Grigore Alexandrescu. În cele mai multe cazuri, donatori vor fi părinţii.

Experţii de la Agenţia Naţională de Transplant speră că anul acesta vor fi mai multe şanse şi de la cei în moarte cerebrală. Deja au fost 14 astfel de donatori, anul acesta, într-o lună şi jumătate.

Mai multe puteți citi AICI

PUBLICITATE