Transparență 0 la Direcția Silvică Neamț

Deși există o lege care îi oferă dreptul să fie corect și promt informat, românul poate afla ce fac angajații statului cu banii lui (banii publici) numai dacă aceștia au chef sa îi spună.

Dacă, însă, pentru a ascunde modul cum cheltuie banii publici sau din rea voință, reprezentanții instituțiilor, funcționari plătiți tot din banii noștri, refuză să comunice anumite informații, românul n-are aproape nicio șansă să le afle fără să se judece, ani la rând, cu instituția.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Un astfel de exemplu se poate găsi și la Direcția Silvică Neamț, care refuză să ne spună câți bani cheltuie sau care sunt criteriile de cumpărare a unor servicii.

Potrivit Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public Direcția Silvică Neamț, trebuia sa ne comunice cum cheltuie banii publici în 10 zile lucrătoare. Iar dacă nici acel termen nu îi era de ajuns, instituția trebuia sa ne-o spună în scris, notificându-ne că ne va răspunde abia după 30 de zile.

Pe lângă faptul că nu ne-au comunicat în acele 10 zile, celor de la Direcția Silvică Neamț le-au trebuit 30 de zile pentru a ne trimite un răspuns surprinzător: Informațiile solicitate de noi nu se regăsesc pe lista lor de documente publice. Adică un refuz care, potrivit legii, ar fi trebuit să ni-l ofere în maximum 5 zile.

Așadar, Romsilva și-a făcut o listă personală de documente, unde oferă doar ce informații doresc dumnealor… și dacă doresc.

Nota Bene: Pe lângă asta, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil al Direcției Silvice Neamț nu apar pe site, deși legea prevede și acest lucru.

PUBLICITATE