Tradiții neuitate într-un sat din Neamț. Au pregătit de Bobotează un ospăț pentru cei care au fost cu uratul

Sărbătorile se ţin lanţ în județul Neamț. După Crăciun și Revelion, astăzi românii sărbătoresc Boboteaza. În satul Oglinzi din Neamţ, e o tradiţie veche de ani de zile ca oamenii să se strângă la un ospăţ în aer liber.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De mai bine de 10 ani, mai mulți bărbați din comună, au încercat să mențină tradițiile din zona lor și au făcut un obicei de care se țin an de an. Astfel, de Bobotează se întâlnesc cei care au jucat „Cerbul de la Oglinzi”, un grup de 20 barbați care în ziua de Revelion au colindat la casele din comună de dimineața până noaptea. Alături de aceștia sunt invitați atât cei care i-au primit în casele lor cât și cu cei care au avut buna dispoziție să fie alături de ei.

Pentru acest ospăț oamenii din sat pregătesc bucate tradiționale: oi la proțap, turte pe plită, cartofi pe jar, fripturi la gratar, și o tocăniță delicioasă la ceaun. De la petrecere nu au lipsit, evident, vinul bun, muzica populară și focul de tabără

În ciuda frigului de afară oamenii au stat până seara tarziu la petrecere, au mâncăt, au cântat și au jucat pe zăpadă. Cu fiecare an aceasta petrecere a capatat amploare, sătenii fiind hotărâți să respecte aceasta tradiție și pe viitor.

PUBLICITATE