Toate restricțiile vor fi ridicate de miercuri, 9 martie. Fără mască, certificat și limite în privința orarului

Toate restricțiile vor se vor încheia începând de mâine, după ce Guvernul a decis ridicarea strării de alertă începând cu data de 9 martie, a anunțat, astăzi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. 

„Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate. Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă ne pune într-o situație nouă – restricțiile sunt ridicate”, a declarat ministrul Sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit acestuia, masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise,
accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde și se renunță la formularul PLF la intrarea în țară.

Totuși, Alexandru Rafila susține că anumite măsuri sunt recomandate de Ministerul Sănătății, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii:

  • purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise
  • evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise
  • spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic
  • testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament
  • izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată

Românii care se infectează cu coronavirus nu mai pot fi verificați și amendați dacă nu se izolează la domiciliu sau dacă nu stau în carantină după diagnosticare.

Controlul și amenzile devin ilegale după ridicarea stării de urgență, adică de mâine, 9 martie.

Izolarea unei persoane simptomatice este normală și dacă ai gripă trebuie să te izolezi. Izolarea acum e dublată de control, controlul va dispărea însă izolarea este esențială În ceea ce privește carantina, așteptăm o decizie a CNSU să vedem dacă ea va continua„, anunță Alexandru Rafila.

Comunicatul Ministerului de Interne:

Începând de mâine, 9 martie a.c., ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu:obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).

Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.

De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

–  La frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare

–  La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir – județul Constanța.

Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile  de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee.

Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile.

În ceea ce privește măsurile, cu caracter temporar care vor rămâne în vigoare, de protecție sanitară pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii Covid- 19, în contextul încetării stării de alertă, Ministerul Sănătății urmează să emită recomandări populației în acest sens.

PUBLICITATE