Taxele și impozitele locale din Piatra-Neamț vor crește cu 13,8% începând cu anul viitor

Taxele și impozitele locale din municipiul Piatra-Neamț vor crește de la anul cu aproximativ 14 procente, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Andrei Carabelea și care va fi votat în ședința de Consiliu Local de joi, 27 aprilie.

„Începând cu anul 2024 nivelul impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă de lei cât și limitele amenzilor contravenționale vor fi indexate cu rata inflației de 13,8% conform anexei la prezenta în vederea recuperării decalajului general de rata inflației înregistrată în anul 2022 comunicate de către Institutul Național de Statistică”,  notează proiectul de hotărâre.

Potrivit MESAJUL.ro, spre deosebire de Piatra-Neamț, Primăria Oradea, una din cele mai performante administrații locale din țară, a reușit să găsească soluția de a reduce povara taxelor.

Mai jos, articolul integral din MESAJUL.ro:

Bănuim că în emisiunile la care își petrece o mare parte din timpul serviciului, Carabelea va spune că legea îl obligă să indexeze nivelul taxelor și al impozitelor cu rata inflației.

Doar că, ce să vezi, alte primării au găsit soluția legală de a diminua aceste impozite, care în multe situații sunt împovărătoare pentru populație și pentru mediul de afaceri.

În urmă cu o lună scriam despre faptul că primăria Oradea, una din cele mai performante administrații locale din țară, a reușit să găsească soluția de a reduce povara taxelor.

Am scris acel articol tocmai pentru ca și Andrei Carabelea să ia exemplul primăriei Oradea, despre care spunea la început de mandat că oamenii performanți de acolo îi sunt deja mentori.

Ghinion însă, Andrei Carabelea nu a dorit să ia exemplu primarului de la Oradea pentru a reduce taxele și impozitele pietrenilor.

Soluția celor de la Oradea a fost deja pusă în practică și este următoarea:

„La clădirile de locuit avem o indexare cu 13,8%, indexare care este obligatorie pe toate categoriile de impozit. Dar, am găsit o posibilitate ca prin reducerea cotei de impozitare de la 0,118 la 0,111 să atenuăm creșterea inflației, iar efectul asupra valorii de plată a impozitului să fie de 7% în anul 2024”, a explicat conducerea primăriei.

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prevede faptul că până la 30 aprilie, în funcție de rata inflației de anul trecut, care este comunicată de Institutul Național de Statistică, taxele și impozitele locale trebuie indexate anual.

„Taxele și impozitele pe 2024 trebuiau să crească cu 13,8%, dar pentru a atenua această creștere, am decis să modificăm acele cote care permit să fie modificate de către Consiliul Local.

Astfel, va fi o creștere de doar 7%, care reprezintă practic o creștere de 4,2% la bugetul local pe anul viitor. Noi am înțeles, ca municipalitate, că motorul dezvoltării unei comunități este mediul de afaceri. Dacă acesta funcționează, societatea și municipalitatea funcționează.

Dacă nu avem un mediu de afaceri bine dezvoltat, nu avem cum să ne dezvoltăm și atunci este clar că trebuie să venim cu măsuri și să susținem mediul de afaceri”, a precizat primarul liberal Florin Birta.

Și Andrei Carabelea a avut această posibilitate, doar că nu a dorit să o facă. Ba mai mult, în urmă cu câteva luni a taxat, în premieră, mediul de afaceri din turism, inițiind o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens.

Cât despre oamenii de afaceri din zonele în care parcările publice vor dispărea, le-a recomandat sec să-și schimbe domeniul de activitate (vezi aici).

Vezi și De ce Administrația Carabelea ascunde pe ce cheltuie primăria banii? Ce nu trebuie să știe pietrenii?

Mai jos, proiectul prin care primarul propune indexarea taxelor și impozitelor locale cu 13,8%.

PUBLICITATE