Tariful la taximetrie ar putea crește după ce primăria vrea să autorizeze încă 82 taxiuri

Un proiect de hotărâre inițiat de către primarul Andrei Carabelea se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de săptămâna viitoare. Acesta se referă la atribuirea a 82 autorizații taxi pe raza municipiului Piatra-Neamț.

Proiectul de hotărâre a mai fost introdus de câteva ori pe ordinea de zi în 2019 și 2020 dar a fost retras de fiecare dată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La acea vreme, marea majoritate a operatorilor de taximetrie din oraș au contestat introducerea celor peste 80 de autorizații noi, ajungându-se la un proces în instanță care este în desfășurare și acum.

Dorința primăriei de a suplimenta cu 82 numărul de taxiuri din municipiu va duce clar la o mărire a tarifului/km, pentru că durata până la care un taxi ajunge să primească o comandă va fi mai mare, dacă este să adăugăm aici și creșterea accelerată a prețului combustibilului dar și mărirea salariului minim pe economie.

Reprezentanții majorității operatorilor de taximetrie au atras atenția că alocarea a încă 82 de autorizații taxi este exagerată în raport cu nevoia reală a populației din Piatra-Neamț, primăria bazându-se pe date statistice care nu reprezintă populația stabilă, prezentă efectiv în municipiu.

Pe de altă parte, această hotărâre ce urmează a fi votată de către consilieri nu respectă câteva criterii minimale din Legea taximetriei (L38/2003):

  • gradul de satisfacere a transportului public local de persoane realizat de autobuze, troleibuze, microbuze, asigurând echilibrul care se impune între acestea;
  • gradul de asigurare a numărului de locuri de așteptare a clienților, în raport de numărul de autorizații taxi emise, stabilite prin studii de specialitate;
  • gradul de poluare;
  • cererea și oferta permanentă;
  • gradul de aglomerație din trafic;
  • populația municipiului Piatra-Neamț, respectiv cei care locuiesc efectiv în municipiu.
PUBLICITATE