Tânărul din Neamț, decedat pe masa de operație, a murit asfixiat

Primele rezultate ale necropsiei arată că tânărul de la Vatra Dornei (Suceava) care a murit pe masa de operație a decedat în urma insuficienței cardio-respiratorii cauzate de un edem pulmonar acut masiv asfixic.

Medicii legiști au descoperit în urma efectuării necropsiei că Valeriu Stoilov avea edem pulmonar acut pe masa de operație, după administrarea anestezicului – adică avea lichid în plămâni și în final a murit din cauza lipsei de aer, relatează Adevarul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Edemul pulmonar acut poate fi una din complicațiile anesteziei generale, susțin specialiștii. Nu este exclus ca tânărul să fi făcut șoc anafilactic de la o substanță folosită pentru anestezie, și de aici să fi apărut spasmul bronșic, insuficiența cardiacă și edemul pulmonar masiv.

De asemenea, nu se poate exclude o suferință cardiacă anterioară de care tânărul să nu fi știut – în ciuda faptului că apropiații spun că era perfect sănătos, iar analizele efectuate înainte de operație au confirmat că nu ar avea probleme de sănătate.

Tânărul nu a fost testat dacă era sau nu alergic la anestezic

Cert este că Valeriu Stoilov, care era la prima intervenție chirurgicală, nu a fost testat de medici dacă era sau nu alergic la una din cele 5 substanțe folosite la anestezia generală.

Mama tânărului dă vina de medicul anestezist în timp ce acesta spune că a acționat conform protocolului, dar că inima pacientului a cedat la un moment dat și nu mai pompa sânge.

Tot medicii legiști trebuie să stabilească dacă anestezia generală i-a fost fatală tânărului. În acest sens, au fost prelevate probe de laborator și se așteaptă rezultatele acestora pentru a se formula o concluzie.

Directorul medical al spitalului din Vatra Dornei, Cristian Rusu, a declarat pentru „Adevărul“, după aflarea primelor rezultate ale necropsiei, că edemul pulmonar acut putea apărea din multe cauze, că nu se poate pronunța dacă de vină a fost anestezia și că doar medicii legiști pot face lumină în acest caz.

Cristian Rusu a mai spus că, la nivelul spitalului, se face o anchetă pe linie administrativă în acest caz.

Parchetul face cercetări în cazul tânărului din Neamț, decedat pe masa de operaţie

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei cercetează „in rem”, într-un dosar penal deschis pentru infracţiunea de ucidere din culpă, cazul tânărului de 28 de ani, din Neamţ, care a murit la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, după ce a ajuns acolo cu o lovitură la cot.
„În data de 15.03.2023 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei s-a înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. (l) din Codul penal, reținându-se că în data de 15.03.2023, după administrarea anesteziei unui pacient din județul Neamț, internat în cadrul Spitalului Municipal Vatra Dornei, a intervenit decesul acestuia.Prin ordonanța organelor de cercetare penală din 15.03.2023 s-a dispus începerea urmăririi penale IN REM pentru infracțiunea de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. (l) din Codul penal, dispunându-se efectuarea cercetărilor de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Suceava — Poliția Municipiului Vatra Dornei, Biroul de Investigații Criminale.” – notează comunicatul Parchetului

Reamintim că un tânăr de 28 de ani, din județul Neamț, a murit miercuri, 15 martie, la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, după ce a ajuns acolo cu o lovitură la cot.

Valeriu Stoilov, în vârstă de 28 de ani, din Neamț, era cercetător la Centrul de Economie Montană „CE-MONT” din Vatra Dornei. (vezi CV-ul lui AICI)

În urmă cu doar o săptămână, acesta s-a lovit în timp ce juca fotbal cu prietenii.

A mers imediat la spital, iar medicii l-au programat pentru o intervenție chirurgicală, pentru data de 15 martie.

Pe masa de operație însă, la scurt timp după ce i s-a făcut anestezia, Valeriu Stoilov a intrat în stop cardio-respirator.

Medicii l-au resuscitat zeci de minute însă, în cele din urmă, au declarat decesul.

A prezentat o fractura de olecran in urma unei caderi accidentale, inteleg ca pe un teren de sport. S-a facut anestezia generala. Imediat dupa ce s-a anesteziat si intubate a intrat in stop cardio-respirator.

S-a facut totul potrivit procedurilor, protocoalelor, nu s-a omis nimic. Greu de spus (ca ar putea fi luata in calcul ipoteza ca ar fi fost provocat stopul cardio-respirator de la anestezie). In momentul in care s-a facut anestezia, la scurt timp s-a produs acest stop cardio-respirator, sigur ca are o legatura intr-un fel sau altul, dar mi-e greu sa va spun care”, a declarat Cristian Rusu, directorul medical al Spitalului Municipal din Vatra Dornei, pentru Realitatea.

Reprezentanții spitalului au declanșat o anchetă internă și așteaptă rezultatele necropsiei.

PUBLICITATE