Tânăr din Piatra-Neamț, accidentat pe trecere. Șoferul a verificat starea victimei și a plecat

Paza bună trece primejdia rea! Aceste cuvinte se aplică și în cazul conducătorilor auto implicați în accidente de circulaţie uşoare în care, fie victimele i-au asigurat că nu au păţit nimic, ulterior prezentându-se la o unitate medicală sau la poliţie, fie rudele au anunţat despre eveniment, prin 112, după ce conducătorul auto a părăsit locul producerii accidentului.

La data de 25 ianuarie, în jurul orei 15.30, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că la o unitate medicală din Piatra Neamț s-a prezentat o persoană, care declară că a fost victima unui eveniment rutier.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din primele cercetări a reieșit că la data de 25 ianuarie, în jurul orei 12.00, în timp ce un tânăr, de 21 de ani, din Tarcău, conducea un autoturism pe strada Petru Movilă, din municipiul Piatra Neamț, a surprins și accidentat un tânăr, de 18 de ani, din aceeași localitate, care era angajat în traversarea străzii, pe marcaj pietonal.

Conducătorul auto a coborât din autoturism și a verificat starea victimei, aceasta declarând că nu a a suferit vătămări, după care a părăsit locul accidentului.

Imediat după sesizare, conducătorul auto a fost identificat de polițiști și a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier.

***

Conducătorul auto care pleacă de la faţa locului ca urmare a unei înţelegeri cu victima sau din alte motive şi nu respectă obligaţiile legale în astfel de situaţii, este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Poliţiştii efectuează toate demersurile necesare pentru identificarea vehiculului implicat în accidentul rutier şi a conducătorului auto care nu a rămas la faţa locului sau nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării. În astfel de situaţii, sunt angrenate efective mărite şi se desfăşoară activităţi intense de probaţiune de către organele judiciare în scopul stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.

Dacă, în cazul unui accident rutier au rezultat victime, fie numai cu vătămări uşoare, este interzisă modificarea poziţiei vehiculului până la sosirea echipajului de poliţie pentru a se face măsurătorile în astfel de cazuri. În caz contrar, dacă victima se va prezenta ulterior la o unitate medicală sau la poliţie pentru a declara accidentul, conducătorul auto implicat în eveniment va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Poliţiştii rutieri îndeamnă şoferii pentru a evita aceste situaţii neplăcute care pot atrage răspundere penală, ca orice eveniment rutier, oricât de uşor ar fi, să fie anunţat deîndată prin 112. Aşadar, cei implicaţi nu au voie să părăsească locul accidentului.

Totodată, potrivit prevederilor Codului Penal, părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

Conducătorii auto pot părăsi locul unui accident doar în următoarele împrejurări:

  • în urma accidentului, au rezultat doar pagube materiale;
  • în lipsa altor mijloace de transport, conducătorul auto trebuie să transporte răniții la cea mai apropiată unitate sanitară, dar ulterior se întoarce la locul accidentului;
  • dacă conducătorul auto este șofer pe un autovehicul cu regim de circulație prioritară, acesta trebuie să anunțe imediat poliția, iar după terminarea misiunii, să se prezinte la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare;
  • victima părăsește locul faptei, iar conducătorul auto, anunță imediat accidentul la cea mai apropiată unitate de poliție.      
PUBLICITATE