Studiu despre credinţa religioasă. Vezi câți români cred în Dumnezeu și câți merg la biserică

95% dintre cetăţenii României cred în Dumnezeu, 21% afirmă că merg săptămânal la biserică, iar 27% consideră necesară organizarea unui referendum pentru definirea constituţională a familiei, se arată într-un sondaj publicat astăzi, 25 aprilie, de Fundaţia Friedrich Ebert România, în cadrul proiectului Monitorul Social.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit sursei citate, datele arată faptul că în România există o diferență semnificativă între a afirma credința într-o ființă divină și manifestarea acordului față de perspectivele cultelor religioase cu privire la societate. O diferență și mai mare există între aceeași afirmare a credinței și activitatea religioasă propriu-zisă. Astfel, deși există o minoritate activă și puternic religioasă, pentru cea mai mare parte a societății credința are un rol mai degrabă redus, neconvertindu-se în acțiuni sociale și politice concrete.

Infograficul pornește de la faptul că aproape toți cetățenii României cred în Dumnezeu (95%) și/sau se auto-consideră religioși (89%). Ponderea celor care doresc ca guvernul să răspândească valorile religioase este însă mult mai mică (46%); un grup și mai mic (27%) consideră necesar sau foarte necesar referendumul viitor cu privire la definirea constituțională a familiei.

O diferență semnificativă între auto-identificare și activitate concretă poate fi regăsită și comparând ponderea celor care se auto-consideră religioși (89%) cu ponderea persoanelor care afirmă că merg la biserică săptămânal (21%).

PUBLICITATE