Studiu al Băncii Mondiale despre calitatea vieții în Piatra-Neamț

Municipiul Piatra-Neamț a înregistrat o scădere puternică în ceea ce înseamnă calitatea vieții, arată ultimul studiu al Băncii Mondiale. – transmite MESAJUL.ro

Banca Mondială a făcut clasamentul celor mai bune orașe în care să locuiești, în funcție de așteptările fiecăruia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este vorba despre un sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană. Studiul național poate fi consultat aici.

Sondajul de opinie a avut un număr de 13.380 respondenți, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor din gospodăriile intervievate a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani.

În documentul elaborat de Banca Mondială, municipiul Piatra-Neamț a fost inclus în cele trei exemple de pe fiecare palier de studiu, alături de București și Cluj-Napoca.

Din analiza interpretată și graficele prezentate, din cele 3 orașe, Piatra-Neamț cunoaște, din păcate, un regres față de anul 2015 la cele mai multe capitole pe care le prezentăm mai jos:

Satisfacția locuirii în urban

Întrebați în ce măsură sunt mulțumiți să locuiască în oraș, 87% sunt mulțumiți, iar 13% mai puțin mulțumiți. Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă următoarele:

Satisfacția față de infrastructură și facilitățile urbane

Transportul urban: 51% sunt mulțumiți, 49% mai degrabă nemulțumiți. Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă următoarele:

 

Serviciile de sănătate

Întrebați în ce măsură sunt mulțumiți de serviciile de sănătate din Piatra-Neamț, 37% sunt mulțumiți, iar 63% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți. Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere alarmantă a serviciilor de sănătate din municipiu:

Facilități sportive

Întrebați în ce măsură sunt mulțumiți de facilitățile sportive precum terenurile sportive și sălile de sport acoperite din Piatra-Neamț, 48% sunt mulțumiți, iar 52% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere semnificativă în dreptul municipiului Piatra-Neamț:

Facilități culturale

Întrebați cât de mulțumiți sunt de facilitățile culturale, precum sălile de concerte, teatrele, cinematografele, muzeele și bibliotecile din oraș, 55% sunt mulțumiți, iar 45% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere semnificativă în dreptul municipiului Piatra-Neamț:

Facilități educaționale

Întrebați cât de mulțumiți sunt de școlile și facilitățile educaționale, 68% sunt mulțumiți, iar 32% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere de un procent în dreptul municipiului Piatra-Neamț:

Starea străzilor

Întrebați cât de mulțumiți sunt de starea străzilor din oraș, 53% erau mulțumiți în anul 2020, iar 47% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Starea clădirilor

Întrebați cât de mulțumiți sunt de starea clădirilor din oraș, 54% erau mulțumiți în anul 2020, iar 46% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere semnificativă în dreptul municipiului Piatra-Neamț la starea drumurilor și a clădirilor:

Spațiile publice

Întrebați cât de mulțumiți sunt de spațiile publice, precum piețele publice, zonele pietonale, 70% erau mulțumiți în anul 2020, iar 30% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o creștere în dreptul municipiului Piatra-Neamț la spațiile publice:

Disponibilitatea magazinelor

Întrebați cât de mulțumiți sunt de disponibilitatea magazinelor, 74% erau mulțumiți în anul 2020, iar 26% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o mică scădere creștere în dreptul municipiului Piatra-Neamț la disponibilitatea magazinelor:

PERCEPȚIA PRIVIND CALITATEA MEDIULUI ȘI LUPTA ÎMPOTRIVA SCHIMBĂRII CLIMATICE

Spații verzi, parcuri și grădini

Întrebați cât de mulțumiți sunt de spațiile verzi, precum parcurile și grădinile, 55% erau mulțumiți în anul 2020, iar 45% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere semnificativă în dreptul municipiului Piatra-Neamț la spațiile verzi:

Calitatea aerului

Întrebați cât de mulțumiți sunt de calitatea aerului, 83% erau mulțumiți în anul 2020, iar 17% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere în dreptul municipiului Piatra-Neamț la calitatea aerului:

Nivelul zgomotului

Întrebați cât de mulțumiți sunt de nivelul zgomotului, 81% erau mulțumiți în anul 2020, iar 19% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o creștere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la nivelul zgomotului:

Curățenia urbană

Întrebați cât de mulțumiți sunt de curățenia stăzilor, 59% erau mulțumiți în anul 2020, iar 41% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la curățenia urbană:

Schimbarea climatică

Întrebați cât de mulțumiți sunt de implicarea autotităților față de lupai împotriva schimbării
climatice (eficiență energetică, transport ecologic), 47% erau mulțumiți în anul 2020, iar 53% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la schimbările climatice:

PERCEPȚIA CETĂȚENILOR DESPRE ORAȘUL LOR

Siguranța în spațiile publice

Întrebați cât de mulțumiți sunt de siguranța în spațiile publice, 54% erau mulțumiți în anul 2020, iar 46% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Siguranța în oraș

Întrebați cât de mulțumiți sunt de siguranța în orașul în care trăiesc, 66% erau mulțumiți în anul 2020, iar 34% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la siguranța în orașul în care trăiesc:

Siguranța în cartier

Întrebați cât de mulțumiți sunt de siguranța în cartier, 75% erau mulțumiți în anul 2020, iar 25% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la siguranța în cartier:

Încrederea în oamenii din oraș

Întrebați dacă în general ”te poți baza pe majoritatea oamenilor din oraș”, 65% erau de acord cu această sintagmă în anul 2020, iar 35% mai puțin de acord.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a încrederii cu privire la gradul în care se pot baza pe oamenii din oraș:

Încrederea în oamenii din cartier

Întrebați dacă în general ”te poți baza pe majoritatea oamenilor din cartier”, 65% erau de acord cu această sintagmă în anul 2020, iar 35% mai puțin de acord.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a încrederii cu privire la gradul în care se pot baza pe oamenii din cartier:

ADMINISTRAREA ȘI GUVERNAREA LOCALĂ

Investițiile realizate de către primărie

Întrebați cât de mulțumiți sunt de investițiile realizare de către primărie, 42% erau mulțumiți în anul 2020, iar 58% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Atragerea investițiilor private

Întrebați cât de mulțumiți sunt de atragerea investițiilor private, 37% erau mulțumiți în anul 2020, iar 63% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Serviciile administrative în sprijinul oamenilor

Întrebați cât de mulțumiți sunt de serviciile administrative în sprijinul oamenilor, 45% erau mulțumiți în anul 2020, iar 55% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la serviciile administrative în sprijinul oamenilor:

Încredere în administrația locală

Întrebați cât de mulțumiți sunt de administrația locală, 55% erau mulțumiți în anul 2020, iar 45% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

LOCURILE DE MUNCĂ

Disponibilitatea locurilor de muncă

Întrebați cât de mulțumiți sunt de faptul că în oraș este ușor să-și găsești un loc de muncă, 28% erau mulțumiți în anul 2020, iar 72% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Puși să acorde o notă pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit) cât de mulțumit sunteți de calitatea locurilor de muncă din oraș, media aprecierilor a fost de 4,5.

CALITATEA LOCUIRII

Întrebați cât de mulțumiți sunt de faptul că în oraș se pot găsi locuințe la un preț rezonabil, 54% erau mulțumiți în anul 2020, iar 46% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere în dreptul municipiului Piatra-Neamț:

Condițiile de viață pentru seniori

Puși să acorde o notă pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit) cât de mulțumit sunteți de condițiile de viață pentru seniori, media aprecierilor a fost de 4,9.

Condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri

Puși să acorde o notă pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit) cât de mulțumit sunteți de condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri, media aprecierilor a fost de 5.

PERCEPȚIA PRIVIND SITUAȚIA PERSONALĂ

Percepția privind situația locului de muncă

Întrebați cât de mulțumiți sunt de situația locului de muncă, 70% erau mulțumiți în anul 2020, iar 30% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la situația locului de muncă:

Percepția privind situația financiară a gospodăriei

Întrebați cât de mulțumiți sunt de situația financiară a gospodăriei, 61% erau mulțumiți în anul 2020, iar 39% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la situația financiară a gospodăriei:

Satisfacția față de viață în general

Întrebați cât de mulțumiți sunt de viața pe care o duc, 66% erau mulțumiți în anul 2020, iar 34% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț la viața pe care o duc:

Satisfacția față de locul în care trăiește

Întrebați cât de mulțumiți sunt de locul în care trăiesc, 77% erau mulțumiți în anul 2020, iar 33% mai puțin mulțumiți sau nemulțumiți.

Prin comparație cu rezultatele înregistrate la nivelul anului 2015, pentru cele trei localități urbane incluse în Urban Flash 419 se observă o scădere a gradului de satisfacție în dreptul municipiului Piatra-Neamț cu privire la locul în care trăiesc:

PROBLEME ȘI PRIORITĂȚI DE DEZVOLTARE

Care sunt principalele trei probleme cu care credeți ca se confruntă orașul dvs. (% la nivel de oraș)?

Care dintre următoare cinci aspecte credeți ca este cea mai importantă în următorii 10 ani. (% la nivel de localitate)?

STUDIUL COMPLET POATE FI CITIT AICI

PUBLICITATE