„Steaua magilor” – fenomen rar pe cer – luni, 21 decembrie

Pe data de 21 decembrie va avea loc o conjuncție extrem de rară între Jupiter și Saturn.

Cele două planete vor străluci pe cer și vor părea o stea extrem de luminoasă, de aceea fenomenul este poreclit ”steaua magilor”, asta pentru că mulți oameni de știință au făcut studii și arată în perioada de început a creștinismului a avut loc o conjuncție rară între planete.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, planetele Jupiter și Saturn se vor apropia aparent una de alta în seara de 21 decembrie, fiind vizibile ca un astru dublu pe cerul de seară.

Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. La București, Soarele va apune la ora 16:49, iar după ora 17 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până în ora 19, când apun.

Pentru observarea fenomenului este să priviți dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele.

O conjuncție nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui.

Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelația Capricornus.

De pe terasa Observatorului orizonul de sud-vest este blocat de clădiri.

Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Betleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn.

După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.

Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.

PUBLICITATE