STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Învăţământ, cultură, sănătate și justiție

La sfârșitul lunii mai, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural. Unul dintre subiectele pe ordinea de zi a fost Ponderea şi locul judeţului Neamţ în economia naţională, cu date statistice oferite de Direcția Regională de Statistică Neamț 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este o analiză sintetică privind ponderea și locul județului Neamț în economia națională utilizând indicatori statistici grupați pe diferite domenii (populație, resurse de muncă, agricultură și silvicultură, învățământ, justiție, locuințe și utilități, activitate economică).  Această metodă de analiză este utilă și relevantă pentru că indicatorii statistici absoluți spun prea puțin în lipsa unui sistem de referință care să permită, prin comparabilitate, evaluări ale performanțelor sociale și economice ale județului.

Notă: Cu excepția indicatorilor în care este precizat anul, analiza este realizată utilizând date corespunzătoare anului 2016.

Învăţământ şi cultură

În cele aproximatiov 144 unităţi şcolare învaţă un număr de peste 74 mii persoane, reprezentând 2,1% din populaţia şcolară naţională. Personalul didactic însumează un număr total de 4857 persoane.

Activitatea unităţilor culturale a fost restrânsă comparativ cu alte judeţe (locul 33 la numărul de spectacole şi locul 40 la numărul de spectatori). Un loc important ocupă judeţul Neamţ în privinţa numărului de biblioteci (locul 9) şi a numărului de volume eliberate (locul 11).

Sănătate şi asigurări sociale

Reţeaua unităţilor sanitare cuprinde: 5 spitale, 42 cabinete medicale de medicină generală, 263 de cabinete medicale de familie, 329 de cabinete stomatologice, 352 cabinete medicale de specialitate, 193 farmacii şi puncte farmaceutice. Personalul medico-sanitar în unităţile proprietate publică este format din: 405 medici, 4 stomatologi, 9 farmacişti, 2050 personal sanitar mediu şi 1276 personal sanitar auxiliar. În unităţile proprietate privată profesează: 406 medici, 276 stomatologi, 283 farmacişti, 1012 personal sanitar mediu şi 84 personal sanitar auxiliar.

Justiţie şi starea infracţională

Cifrele plasează judeţul Neamţ pe locul 23 în ţară în ceea ce priveşte rata criminalităţii (173 persoane condamnate definitiv la 100.000 locuitori) respectiv pe locul 21 la rata infracţionalităţii (1662 infracţiuni la 100.000 locuitori).

Vezi și STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Agricultura şi silvicultura

Vezi și Statistici: Locul judeţului Neamţ în economia naţională: Populația și Resursele de muncă

PUBLICITATE