Starea de alertă, varianta PSD, votată în Senat: se redeschid terasele

Senatul a votat proiectul de lege privind Starea de Alertă care ar trebui să intre în vigoare de pe 15 mai, după ce PSD a adus modificări radicale formei propuse de Guvern.

Proiectul de lege privind starea de alertă a trecut de Senat cu 111 voturi, 8 împotrivă și 15 abțineri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, starea de alertă nu poate depăși 30 de zile și poate fi prelungită cel mult încă 30 de zile, deci în total starea de alertă poate dura maxim 60 de zile.

Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura trebuie încuviințată de Parlament. Dacă Parlamentul respinge, starea de alertă încetează de îndată.

Pe durata stării de alertă se pot deschide terasele cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţii comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară. De asemenea, în spaţiile de cazare şi în zonele serviciilor Spa Wellness sau balneare se asigură accesul clienţilor pe bază de rezervare confirmată cu respectarea distanţării sociale şi se desfăşoară practici specifice de igienă„, se arată în amendamentul celor de la PSD.

Rămân măsurile care prevăd deschiderea magazinelor care au ieșire în stradă, a frizeriilor și a cabinetelor stomatologice. Senatul prevede însă obligația comercianților de a asigura măști atât personalului cât și clienților.

În cazul angajaților din instituțiile implicate în lupta anti-coronavirus se poate dispune detașarea pe o distanță de maxim 50 km de domiciliu și cu decontarea cheltuielilor de transport și doar cu acordul prealabil al angajatului. De asemenea, desfășurarea activității în regim de telemuncă se poate face doar cu consimțământul angajatului.

Suspendările din funcții în administrație nu se poate face pentru funcții elective și nu pentru orice motiv: doar în cazurile unde s-a adus atingere direct luptei contra COVID-19.

Ministrul Sănătății nu mai poate demite șefii de spitale, iar pe perioada stării de alertă nu se mai pot face achiziții publice prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.

Senatorii au introdus în lege obligativitatea ca instaurarea stării de alertă să fie aprobată și de Parlament.

Senatul a fost prima cameră sesizată, votul final având loc miercuri, 13 mai, în plenul Camerei Deputaților.

PUBLICITATE