Spitalul Județean Neamț reacționează în cazul tinerei care a murit după ce a născut. Vezi declarațiile medicilor

Un eveniment extrem de nefericit, moartea unei tinere de 23 de ani care tocmai dăduse naștere unei fetițe, a convins într-un final conducerea Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț să organizeze o conferință de presă pentru a prezenta cazul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În această dimineață, 5 decembrie, în fața reprezentanților mass-media a fost prezentă directoarea spitalului împreună cu medicii care s-au ocupat de pacientă în ultimele momente de viață, printre care medicul cardiolog de gardă din ziua nefericitului eveniment, Lucia Chetreanu, șefa de secție, Georgeta Vintea și medicul care s-a ocupat de pacientă în timpul sarcinii, Cosmin Rugină

Conform conducerii spitalului, încă din timpul sarcinii se cunoștea o afecțiune cardiologică, investigată de un medic cardiolog, afecțiune de care și medicul curant știa. Nu s-a pus problema unei indicații medicale pentru cezariană. Nașterea pe cale naturală s-a desfășurat în condiții normale. Decompensarea cardiacă a apărut la mai mult de 24 de ore de la naștere, cu o evoluție fulminantă. „Pacienta a dezvoltat o cardiomiopatie peripartum, cu o insuficiență cardiacă acută fulminantă

Pacienta s-a internat la 40 de săptămâni și 6 zile în dimineața zilei de 28 noiembrie. Fără contracții, cu stare generală bună, am consultat-o, i-am făcut un examen ecografic, cardiografie, deci tot ce se face uzual. Ulterior, în cursul nopții, în jurul orei 3 dimineața (29 noiembrie) s-a declanșat travaliul. Travaliul a decurs normal iar pacienta a născut spontan în jurul orei 11:20. Copil sănătos, 3760 de grame, fără probleme deosebite. A fost monitorizată în timpul travaliului și după travaliu, starea ei bună. După cele 4 ore în care orice femeie care a născut trebuie să stea în sala de naștere, a trecut pe secția de lăuze, de asemenea cu o stare bună. A doua zi după naștere pacienta se afla tot în stare bună. ulterior în jurul orei 17:00 am fost anunțat că pacienta acuză palpitații și transpirații. În momentul respectiv am mers în salon. Pacienta avea o stare bună, ținând cont că era cunoscută cu tahicardie sinusală, dar am cerut un control cardiologic. S-a făcut un EKG, s-a administrat un tratament după care a mers la Cardiologie.” – a precizat medicul Rugină care a completat că la ora 17:00 a anunțat medicul cardiolog – au fost mici probleme și n-a putut ajunge – iar la ora 20:00 a fost transferată pacienta.

Inițial a fost un consult telefonic, după indicații s-a administrat tratament cu un betablocant neselectiv pentru că am discutat cu domnul doctor, eu fiind la un stop cardio-respirator la UPU și ulterior alte două urgențe grave care au ajuns la Terapie Intensivă. În momentul în care m-am eliberat a venit domnul doctor cu foaia, am văzut EKG-ul și am decis transferul de urgență al pacientei pentru a fi supusă tratamentului specific.” – a declarat medicul cardiolog.

Aceasta a mai declarat că indiferent dacă intervenea la timp, nu s-ar fi putut face nimic pentru a împiedica tragedia „Cordul era mult dilatat, cu o alterare severă a funcției sistolice. Probabil că această patologie s-a instalat în ultima lună de sarcină. Nici nașterea prin cezariană nu ar fi schimbat datele problemei. Exista riscul ca nașterea prin cezariană să declanșeze o embolie pulmonară. Astfel, conduita obstreticiană a fost adecvată cu atât mai mult cu cât nu au fost complicații la naștere și travaliul nu a fost prelungit.”

Medicul cardiolog susține că nu a știut despre existența acestei patologii în momentul transferului. Ea era supravhegheată pentru că făcea o tahicardie sinusală, un ritm specific cardiac la o gravidă. Cauzele acestei patologii nu sunt cunoscute, „în cazul de față, a dezvoltat-o în ultima lună de sarcină.”

La ora 21:25, a ajuns la Terapie Intensivă în stare critică. Pacienta a intrat în stop cardio-respirator la ora 21:53. La ora 22:07, pacienta a fost resuscitată, s-a reluat activitatea cardiacă, dar cinci minute după starea s-a depreciat iar la ora 23:03 s-a declarat decesul.

Din datele declarate de medici, se pare că pacienta nu a fost diagnosticată, nici măcar suspicionată, în ambulatoriu, cât a fost consultată de cardiologul specialist cu o astfel de patologie. Dacă ar fi fost diagnosticată, chiar și în ultima lună, se putea face un tratament specific care putea ameliora iar pacienta putea fi internată într-o clinică specializată. 

Pacienta avea tulburări intermitente de ritm. Ea mergea la cardiolog atunci când se simțea rău. Au fost trei vizite la cardiolog (una în luna mai și două în luna octombrie). Când s-a internat pentru naștere ea nu avea aceste tulburări. Recomandările din scrisoarea medicală nu erau deosebite deși medicul cardiolog a știut că pacienta este însărcinată.

O astfel de patologie putea fi descoperită de ecografia cardiacă sau rezonanța magnetică. Ori în acest caz, un singur examen cardiografic s-a făcut în luna mai 2017, când a fost pentru prima dată la medicul cardiolog, iar examenul nu a fost repetat în cele două vizite din luna octombrie.

Vezi și „Sacrificiul suprem” de la Spitalul Județean Neamț, cercetat pentru ucidere din culpă

PUBLICITATE