Spectacol pe cer începând din această noapte. Ploaia de stele căzătoare Lyride

Lyridele, un spectacol cosmic spectaculos, poate fi observat și în România începând din această noapte, până în 25 aprilie.   

Curentul este activ între 16 și 25 aprilie, numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiții ideale fiind de 18, în noaptea de 21 spre 22 sau 22 spre 23 aprile

În 2021, lumina Lunii nu va strica foarte observațiile pentru ca Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui.

Cel mai bine este sa observați cerul dupa miezul nopții pâna dimineața și să alegeți o zona de cer pe care sa o priviți în continuu.

În luna aprilie, în nopțile de 21/22 și 22/23, toți cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopți va fi maximul. – potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.

Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, din locurile situate în afara orașului.