Spectacol pe cer în noaptea de 12 spre 13 august – Perseidele

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pasionații de stele căzătoare și spectacole cerești se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopții până dimineață.

În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, și planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, și Marte, înspre est, de culoare portocalie.

Chiar dacă lumina Lunii va face ca cerul să nu mai fie negru, se vor putea vedea stelele căzătoare cele mai strălucitoare, care ar trebui să fie destul de numeroase.

Pentru a le vedea nu priviți înspre Lună, ci înspre est și sus, deasupra capului. Încercați să observați cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteți învăța și câteva constelații.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut.

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.

Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.