Situația din ultima săptămână a cazurilor COVID în Neamț. Raportul DSP (26 iulie)

Până astăzi, 26 iulie 2022, în județul Neamț au fost confirmate 44.849 de cazuri noi de infectare cu SARS Cov 2 și 1.897 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.621 de decese.

În ultimele 7 zile, 415 persoane, din care 50 de copii, au fost confirmate cu Covid – 19, cu 182 mai multe decât în săptămâna anterioară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din cele 415 persoane infectate, 181 erau vaccinate împotriva covid-19.

În acest interval a fost raportat 1 deces – un bărbat de 57 de ani, nevaccinat, cu multiple comorbidități metabolice și neurologice.

În prezent, 72 de persoane infectate cu SARS Cov 2 sunt internate în spitalele din județ, din care 7 copii. 51% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. 15 persoane din cele internate sunt vaccinate.

În secția ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internate 3 persoane confirmate COVID-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 0,98 cazuri la 1.000 de locuitori. Toate UAT-urile au sub 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

În ultima săptămână au fost testate 2.170 de persoane, fiind procesate 2.449 de teste, din care 77% teste rapide antigenice.

347 teste rapide au fost efectuate de către medicii de familie.

Procentul de pozitivare a testelor este de 20%. Au fost testate până în prezent 182.161 persoane, fiind lucrate în total 448.316 de teste.

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv.

Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare.

REAMINTIM URMĂTOARELE:

1. Persoanele confirmate cu infecţie SARS-CoV-2 care nu necesită oxigenoterapie, care au manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au cel puţin 2 factori de risc vor fi direcţionaţi prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluaţi în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicaţii/contraindicaţii de administrare de medicaţie antivirală şi dacă necesită internare de zi sau continuă

Factori de risc:

• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 şi 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic;
• insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani;
• copiii de 12 – 17 ani cu patologii severe associate.

2. Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu de medicii de familie vor fi îndrumaţi de urgenţă, în vederea internării, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:

• febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
• tuse seacă intensă sau care se accentuează;
• SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
• dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
• dureri toracice la inspirul profund;
• astenie marcată;
• mialgii intense.

3. Vor fi direcţionate la spital, prin intermediul serviciului 112, pentru a fi internate următoarele categorii de pacienţi:

a) Pacienţii care prezintă semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2 sau care nu prezintă semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu.
b) Pacienţii care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcţii vitale şi/sau au sepsis/şoc septic (cu stare critică). Excepţie vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive.
c) Pacienţii care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecţiuni care impun asistenţă spitalicească din cauza imposibilităţii acestora de a fi trataţi şi monitorizaţi eficient la domiciliu.

4. Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

5. Pacienţii simptomatici vor fi izolaţi, în funcţie de deciziile luate în urma evaluării la domiciliu/unitatea sanitară care asigură asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19, pentru o perioadă de 7 zile, dacă sunt nevaccinați şi care au trecut prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cei vaccinați.

6. Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

La nivelul județului Neamț sunt organizate 3 centre de evaluare a pacienților COVID-19:

1. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în cadrul Secției Boli Infecțioase – Piatra Neamț, bd-ul Traian, nr. 1-3, tel. 0744 702041, program de activitate – luni-vineri, 7-14.
2. Spitalul Municipal de Urgență Roman în cadrul Ambulatoriului de specialitate – Roman, str. Tineretului, nr. 28, tel. 0745 526586, program de activitate – luni-vineri, 8-14.
3. Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț, în cadrul Secției Boli Infecțioase – Târgu Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 35, tel. 0787 733430, program de activitate – luni-vineri, 8-15.

Mituri despre varianta Omicron

Mit 1: Omicron provoacă numai boli ușoare și sunt mai puține spitalizări

Realitate: Omicron pare sa producă boli mai puțin severe decât varianta Delta, dar formele de boală nu ar trebui să fie privite ca ușoare

Studiile realizate de Organizația Mondială a Sănătății a arătat că în anumite țări severitatea infecției cu Omicron a fost mai mică în comparație cu Delta – mai ales în țările cu rate ridicate de vaccinare, în special a grupurilor vulnerabile. Fără vaccinuri, mult mai mulți oameni ar fi probabil internați în spital.

Chiar dacă o infecție cu Omicron este mai puțin severă în comparație cu Delta, creșterea rapidă a numărului de cazuri va avea ca rezultat o creștere a spitalizărilor, punând presiuni asupra sistemelor de sănătate pentru tratarea pacienților atât cu COVID-19, cât și cu alte tipuri de boli.

Mit 2: Vaccinurile nu funcționează împotriva Omicron

Realitate: Vaccinurile oferă cea mai bună protecție disponibilă împotriva Omicron

Vaccinarea oferă o protecție importantă împotriva bolilor severe și a morții cauzate de infectarea cu Omicron, așa cum o face și cu celelalte variante încă în circulație. Până în acest moment, rata comparativ mai mică de spitalizări și decese se datorează în mare parte vaccinării. Vaccinarea provoacă răspunsul imun al organismului la virus, care nu numai că ne protejează de variantele aflate în circulație în prezent – inclusiv Omicron – dar este, de asemenea, probabil să ofere protecție împotriva bolilor severe datorate viitoarelor mutații ale COVID-19.

Mit 3: Persoanele nevaccinate nu se vor îmbolnăvi grav dacă s-au infectat cu Omicron

Realitate: Persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse riscului de la Omicron

Numărul mare de noi cazuri de COVID-19 duce la mai multe spitalizări, majoritatea celor care necesită tratament spitalicesc fiind persoane nevaccinate. Acolo unde lipsesc măsurile de întrerupere a transmiterii COVID-19, varianta Omicron se va răspândi cu o viteză fără precedent și, la fel ca în valul Delta, cei nevaccinați vor fi cel mai puternic afectați.

Mit 4: Omicron este la fel ca o răceală obișnuită

Realitate: Omicron este mult mai periculos decât o răceală obișnuită

Multe din persoanele infectate cu varianta Omicron au fost internate și unele persoane au murit deja în valul precedent. Unele din persoanele care au fost infectate cu Omicron sunt expuse riscului de a dezvolta așa-numitele condiții de Long COVID.

Mit 5: Infecția anterioară oferă imunitate la Omicron

Realitate: Este posibilă reinfecția cu OMICRON a persoanelor care au avut anterior COVID

Dacă ați fost confirmat cu COVID-19 anterior, ar trebui să vă vaccinați, deoarece reinfectarea cu Omicron este încă posibilă, cu riscul să vă îmbolnăviți grav, să transmiteți virusul altora sau să dezvoltați Long COVID. Vaccinarea completă, indiferent dacă ai avut sau nu COVID-19, este cea mai bună modalitate de protecție la boli severe, de spitalizare sau deces din cauza virusului

PUBLICITATE