Singura localitate carantinată din Neamț a scăpat de restricții! Jandarmii și polițiștii au aplicat 36 de sancțiuni

Având în vedere faptul că în ultimele 7 zile în comuna Bîra nu au mai fost cazuri noi de COVID-19 și procentul persoanelor infectate este sub pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori se recomandă ridicarea măsurii de carantinare a comunei Bîra. – transmite Prefectura Neamț.

Misiuni desfășurate de forțele de ordine în comuna Bîra

Timp de 21 de zile, peste 400 de jandarmi și polițiști au acționat pe raza comunei Bîra. 2.837 de persoane au fost legitimate, 2.153 de mijloace de transport verificate, 26 de avertismente și 10 amenzi aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală dar și în contextul constatării altor fapte antisociale.

  Având în vedere instituirea măsurii de carantină zonală pentru comuna Bîra, în perioada 12 – 26 martie și prelungirea acesteia până la data de 2 aprilie, ora 07.00, pe parcursul celor 21 de zile, Jandarmeriei Neamț i-a revenit misiunea de coordonare a forțelor de ordine pentru asigurarea ordinii publice și verificarea respectării măsurilor obligatorii instituite de autorități, specifice carantinei.

Astfel, peste 400 de jandarmi și polițiști au efectuat activități de control în trafic și de legitimare a persoanelor, de verificare a operatorilor economici, de patrulare pedestră și auto, cu scopul de a informa și îndruma cetățenii să respecte măsurile instituite, dar și pentru a preveni săvârșirea unor fapte de natură contravențională sau penală. În sprijinul jandarmilor și polițiștilor nemțeni au participat și efective de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun”  Bacău.

 Au fost legitimate 2.837 de persoane și verificate un număr de 2.153 de mijloace de transport.

Majoritatea cetățenilor au dat dovadă de responsabilitate și au fost parte a efortului comun, însă au fost și situații în care, lipsa de responsabilitate, refuzul de a coopera și încălcarea prevederilor legale nu au putut fi trecute cu vederea.

Pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție sanitară în spațiul public au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, dintre care 26 de avertismente și 4 amenzi în valoare de 2.000 de lei, iar 6 amenzi în valoare de 3.000 de lei au fost aplicate pentru refuz de legitimare, provocare de scandal și consum de băuturi alcoolice în locurile publice.   

În continuare, facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară individuale dar și colective, pentru a-și proteja propria sănătate și viața, dar și pentru a-i proteja pe cei din jur.