Simpozion Nichita Stănescu, la Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Neamț


Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu” Neamț vă invită marți, 13 decembrie 2016, în Sala “Cupola”, de la ora 13.00, la un eveniment-evocare a lui Nichita Stănescu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Așadar, în cadrul unui simpozion ce-și propune să ofere o nouă perspectivă asupra “poetului necuvintelor” și a operei sale, vor fi abordate teme precum “Nichita Stănescu şi limba poezească” (conferință susținută de prof. univ. dr. Vasile Spiridon), “Nichita Stănescu, ludicul” (conferință susținută de scriitorul Emil Nicolae), “Nichita Stănescu, aventura traducerii” (comunicare de dr. Mihai Botez), “Nichita Stănescu, un «poet dificil» ?” (comunicare de dr. Adrian G. Romila) cît şi „Nichita Stănescu şi Generaţia `80” (o evocare de Adrian Alui Gheorghe).

Evenimentul, moderat de Adrian Alui Gheorghe – directorul Bibliotecii Județene, va fi ilustrat și cu câteva “Noduri și semne”, în lectura lui Dan Iacob.

Adrian Alui Gheorghe: „Nichita Stănescu este unul dintre cei mai mitizaţi scriitori români, important ca operă, ca destin, ca reformator de limbaj şi de viziune. L-am vizitat în două rînduri, prin anii ‘80 şi pot să spun că era fascinant pentru noi, cei care băteam la porţile poeziei. O evocare Nichita, la 33 de ani de la plecare, este un lucru firesc, generaţiile noi l-au preluat dincolo de dificultatea receptării poeziei sale, toţi avem nevoie de modele, de mituri. Ne bucură prezenţa la Bibliotecă cu o conferinţă a criticului şi istoricului Vasile Spiridon, cel care a susţinut un strălucit doctorat cu opera lui Nichita”.

afis-12_13_2016-nichita-stanescu-5

D.M.B.
PUBLICITATE