Și totuși, de ce nu se fac necropsii decedaților de COVID-19?

Și totuși, de ce nu se fac necropsii decedaților de COVID-19? Este o întrebare care nu-și găsește răspunsul de la începutul pandemiei și a primelor decese cauzate de infecția cu COVID-19.

Există studii cu privire la structura noului coronavirus, există studii epidemiologice, studii clinice, dar aproape deloc cercetări anatomopatologice. Și acest lucru din cauza faptului că nu s-au efectuat necropsii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Rezultatul necropsiei ar fi putut face o diferență între persoanele care au murit din cauza coronavirusului și cele care au murit din cauza altei patologii, dar au fost pozitivi la testare.

Medicul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România a tras un semnal de alarmă, în urmă cu câteva zile, spunând că atât OMS (Organizația Mondială a Sănătății) cât și autoritățile sanitare, au „uitat” să solicite efectuarea necropsiei la cei declarați decedați în urma invectării cu COVID-19.

Potrivit acestuia, explicațiile date de autorități (inclusiv de cele din România), s-au referit la pericolul de infectare al personalului medical care efectuează necropsia, precum și capacitatea și logistică redusă pentru a efectua necropsiile.

Profesorul Astărăstoaie demontează aceste explicații precizând:

Medicii anatomo-patologi și legiști sunt instruiți încă din perioada rezidențiatului cum să procedeze (ce măsuri de siguranță se aplică) în situațiile cu înalt risc biologic.

Chiar în afara pandemiei, ei au lucrat cu produse biologice infectate de diferite bacterii și viruși. Au echipamente de protecție și știu să le utilizeze.

Am lucrat peste 49 de ani în domeniu, am efectuat peste 1000 de necropsii și pot afirma că riscul de infectare este substanțial mai mic decât pentru medicii de familie, urgentiști sau anesteziști.

Mai ales că, atunci când se face necropsia, se știe că a fost pozitiv la testare și se pot lua măsurile de diminuare a riscului. În plus, decedatul nu respiră, nu tușește, nu strănută ca să transmită virusul pe cale aeriană.”

Cât despre inexistența logisticii necesare, acesta explică faptul că nu este obligatoriu să se efectueze necropsia absolut la toate decesele.

La numărul de decese înregistrate se puteau efectua necropsia cu un efort minim. Mai mult, modul de dispersie a cazurilor permitea detașarea unui număr de anatomo-patologi și legiști în focarele epidemice.

Faptul că nu se efectuează necropsii la decedații COVID-19 lasă loc liber la diferite speculații care deja circulă în spațiul public și care în perioada următoare vor fi tot mai evidente.

”Nu se dorește a se preciza cauza reală a morții, deoarece nu se diferențiază între cei care au murit din cauza coronavirusului și cei care au murit din cauza altei patologii, dar au fost pozitivi la testare.

În acest mod se exagerează gravitatea pandemiei, se justifică, pe de o parte, limitarea drepturilor civile (și implicit criza economico-socială indusă), iar pe de alta parte, se amplifică profitul corporațiilor din domeniul medical.

Nu se dorește a se dezvălui carențele sistemelor medico-sociale incapabile să gestioneze o problemă de sănătate publică.

Există voci (din ce în ce mai numeroase) care pun decesele numeroase din spitale și așezăminte pentru bătrâni pe seama acestor carențe.

De exemplu, se afirmă că în COVID-19 nu pneumonia este pericolul maxim, ci microtrombozele și infecții asociate.

Dacă e adevarat, atunci tratamentul cu anticoagulante și antibiotice este indicat. Intubarea și ventilarea mecanică fac mai mult rău decât bine. În absența unor studii anatomo-patologice consistente o asemenea ipoteză nu poate fi nici infirmată, nici confirmată.

Se încearcă un experiment social global condus de o “ocultă“ transnațională (formată din mari corporații, oameni politici, oameni de știință și mass-media) care încearcă să impună o “dictatură politico-medicală” folosind un virus creat în laborator.

Aflarea adevărului prin necropsii ar constitui o piedică pentru acest plan.

În concluzie, neefectuarea necropsiilor în COVID-19 constituie, după opinia mea, o mare eroare. S-a renunțat la o metodă științifică de fundamentare a planului de combatere a pandemiei și s-a lăsat loc teoriilor conspiraționiste”, a mai precizat medicul Vasile Astărăstoaie.

Gepostet von Vasile Astărăstoae am Donnerstag, 23. April 2020

PUBLICITATE