Sfânta Maria Mare – Este greșit să spui „La mulţi ani” pe 15 august?

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, zi în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului.

Mulți români sunt în dilemă atunci când vine vorba despre Sfânta Maria. Pentru că există două sărbători religioase cu același nume, la 15 august (Adormirea Maicii Domnului) și la 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în nefiinţă a Fecioarei Maria, se presupune că este păcat dacă spui „La mulţi ani”” celor care poartă numele Sfintei Fecioare.

Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morţii, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului.

Unele voci ale Bisericii, însă, nu consideră greşit să spui ”La mulţi ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.

Moartea Maicii Domnului este mutare la Viaţă, după cum reiese şi din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viaţă ceea ce eşti Maica Vieţii”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.

După credinţa Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri.

Așadar, faptul că unele persoane aleg să facă această urare doar pe 8 septembrie şi nu pe 15 august ar putea fi strict o opţiune personală.

Vezi și 15 august: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

PUBLICITATE