Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Prima româncă trecută în rândul sfinților s-a născut în Neamț (7 august)

Pe 7 august, credincioşii ortodocşi o sărbătoresc pe Preacuvioasa Maică Teodora de la Sihla. Aceasta a sihăstrit mulţi ani, la sfârşitul secolului al XVII-lea, într-o peşteră din preajma Schitului Sihla-Neamţ.

Cuvioasa Teodora de la Sihla este oficial prima româncă trecută în rândul sfinţilor. Celelalte două personaje feminine cu acest rang din calendarul ortodox au origini în alte ţări, chiar dacă moaştele lor se găsesc acum în România.

Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în localitatea Vânători, în judeţul Neamţ, pe la anul 1650 şi a fost, în tinereţe, căsătorită. Deoarece nu avea copii, la vârsta de 30 de ani, împreună cu soțul ei a hotărât să intre în monahism. Astfel, Teodora s-a călugărit la schitul Vărzăreşti din Vrancea.

Datorită unei invazii otomane, stareţa mânăstirii s-a refugiat împreună cu Teodora şi cu alte maici într-un loc mai retras, unde au vieţuit timp de 10 ani, apoi Teodora s-a mutat în apropierea schitului Sihăstria.

Armatele turceşti au ajuns şi aici, iar Teodora s-a ascuns într-o peşteră, cunoscută astăzi drept Peştera Cuvioasei Teodora, din apropierea schitului Sihla (construit între anii 1730-1763, în cinstea cuvioasei, când peştera a ajuns loc de pelerinaj).

În anul 1856, sfintele moaşte ale cuvioasei au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde se află şi astăzi.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, la 20 iunie 1992, a recunoscut și proclamat în mod solemn sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de prăznuire data de 7 august.

PUBLICITATE