Seră în gradină – Iată cum o poți amenaja simplu și ieftin

Daca vrei sa iti amenajezi propria sera, inseamna ca adori si tu gustul legumelor proaspete din gradina, exact ca pe vremea cand erai mic. Legumele si fructele din supermarket nu au acelasi gust iar condimentele cumparate nu valoreaza mai nimic pentru mancarurile gustoase. Unii oameni opteaza sa cumpere direct la prima sursa, adica sa mearga la tara, de unde sa cumpere legume proaspat culese. Dar si acesta este un efort destul de mare, daca stai aproape de oras sau chiar in inima lui urbana. Daca citesti acest articol, probabil te gandesti serios la varianta de a-ti amenaja propria sera in gradina, pentru a pune capat acestui chin de a tanji dupa gusturile autentice, care sa iti creeze nostalgia amintirilor din copilarie, din gradina bunicilor. Daca te-ai gandit ca realizarea unei sere consta intr-un buget generos si foarte multa munca, atunci te inseli! Este foarte simplu sa amenajezi o sera si, mai mult de atat, nu te va costa o avere, asa cum banuiesti.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Care sunt avantajele unei sere?

O sera vine cu o multime de avantaje, cel mai mare fiind faptul ca iti ofera posibilitatea sa gusti din legumele si fructele plantate, in afara sezonului. Astfel, te poti bucura pe tot timpul anului de vinete, dovlecei, rosii si alte legume carora le gasesti loc in sera ta. Este recomandata construirea ei cu propriul schelet, adica separat de orice alta anexa din curte.  De ce? Pentru ca astfel va avea o sustinere mai buna si va putea fi amplasata oriunde, in functie de cum se poate bucura mai mult de caldura soarelui. In principiu, nu vei avea nevoie sa achizitionezi multe materiale noi, deoarece ai nevoie doar de cateva lucruri de baza, iar o parte din ele le vei gasi cu siguranta in casa sau gospodaria ta.

De ce anume trebuie sa tii cont?

Inainte de toate, trebuie sa te hotarasti daca alegi sa construiesti o sera separata sau daca o vei sustine de unu din peretii casei sau a unei alte constructii. In cazul in care alegi a doua varianta, te vei limita putin, deoarece nu o poti amplasa oriunde iti doresti. Asa ca, e recomandat sa mergi pe prima varianta, cea cu schelet propriu. Dupa ce ai hotarat tipul de sera, va trebui sa decizi ce suprafata va ocupa. Cu cat sera va fi mai mare, cu atat mai mult va necesita un schelet mai rezistent.

De ce materiale ai nevoie pentru constructie?

Unele sere moderne sunt construite din materiale precum pvc-ul sau acrilicul, insa acestea vor ceda in timp, daca nu beneficiaza de o ingrijire periodica. Pe site-ul https://www.hornbach.ro/ , la categoriile potrivite, vei gasi mai multe detalii despre materialele de care ai nevoie si mai multe variante ale acestora, in functie de ceea ce cauti. Nici lemnul nu este extrem de rezistent, avand, la fel, nevoie de o ingrijire speciala la o anumita perioada de timp, pentru a preveni deteriorarea, putrezirea, etc. Cu toate acestea, el este cel mai des folosit in construirea serelor, fiind foarte la indemana.  Cel mai bun material pentru acoperirea ei este, bineinteles, sticla, insa pretul ei poate sa fie destul de ridicat pentru o intreaga sera. Un alt dezavantaj al geamurilor din sticla ar fi faptul ca, in cazul ploilor, sticla va ramane patata pe toata suprafata, fiind mai greu de curatat, asta in cazul in care este vorba despre o sera de dimensiuni mai mari. Totusi, daca optezi pentru aceasta varianta, exista o solutie speciala pentru curatat sticla, pe care o vei gasi si online in magazinul Hornbach , la categoria accesoriilor de baie. Majoritatea oamenilor acopera serele cu plastic, adica folii transparente , mai groase, care rezista la ploi, vand, inghet, etc. Aceasta nu determina aparitia condensului si chiar permite o ventilatie corecta.

In momentul in care decizi sa ridici o sera, nu uita sa tii cont de modul in care aceasta de incalzeste si metodele de ventilatie si aerisire. Este recomandat sa amplasezi ventilatia pe laterale, in timpul sezonului cald si o modalitate de incalzire interioara, pe timp de iarna.

PUBLICITATE