Senatorul Țapu: Cartea neagră a guvernării PSD – Promisiuni economice şi politici industriale 

Din totalul de 724 de măsuri asumate, neîndeplinite sunt 595 – 82%, parțial realizate 96 – 13%, iar măsurile realizate sunt doar 33 – 5%. – conform unei analize postată de senatorul Eugen Țapu-Nazare

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Astăzi vă prezint stadiul implementării măsurilor economice şi politicilor industriale pe care PSD le-a anunţat în Programul de Guvernare:

Măsuri îndeplinite cu efecte nocive pentru economie:

* Renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile sociale. Promisiune îndeplinită prin transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
* De la 1 septembrie 2017 se introduce un mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA. A fost introdus mecanismul de Split TVA de la 1 ianuarie 2018.

Măsuri parțial îndeplinite:

* Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39,25% la 35% – de la 1 ianuarie 2018. Nu s-a realizat reducerea efectiva a contribuțiilor iar reducere impozitului pe venit a fost impusă pentru a compensa transferul contribuțiilor în sarcina angajatului.

Măsuri îndeplinite:

* Creşterea salariului minim pe economie. Abatere de la programul de guvernare în 2018 – 1.900 lei faţă de 2.000 lei (diminuarea valorii nete a salariului ca urmare a transferului de contribuţii în sarcina exclusivă a angajatului)

Numărul măsurilor din domeniul politicilor industriale anunțate de către PSD în Programul de Guvernare:
11 măsuri- 10 neîndeplinite, 1 măsură îndeplinită

Măsuri îndeplinite:

* Înființarea Direcției de Programare Economică în cadrul Comisiei Naționale de Prognoză. S-a înființat Direcția și au fost numiți membrii.

Măsuri neîndeplinite:

* Constituirea unui Fond Suveran de Investiții.”

PUBLICITATE