Senatorul Eugen Țapu: Regiunea de dezvoltare Nord-Est, cea mai ridicată rată a sărăciei relative din România

Senatorul Eugen Țapu-Nazare (PNL Neamț) a adresat o interpelare Viceprim-ministrului Paul Stănescu, pe tema obligației statului de a lua măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Interpelarea vine după ce, conform datelor publicate de Eurostat și INS, regiunea de dezvoltare Nord-Est are cea mai ridicată rată a sărăciei relative din România:

Stimate domnule viceprim-ministru,

Regiunea de dezvoltare Nord-Est este zona cu cel mai mic PIB/capita din România – doar 4.900 de euro în 2015 faţă de o medie naţională de 8.100 de euro, potrivit Eurostat. Rata sărăciei relative – adică ponderea în totalul populaţiei a persoanelor care au venituri mai mici de 60% faţă de media totală – atinge în Nord-Est cel mai ridicat nivel – 36,1%, faţă de 25,3% în toată România, arată datele de la INS. Cu alte cuvinte, un locuitor din trei din zona de nord-est se află sub limita pragului de sărăcie. Motiv pentru care şi fenomenul de migraţie – fie intern, către alte centre urbane mai mari din ţară, fie extern – este destul de accentuat în această parte a României.” – extras articol apărut în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney (https://www.newmoney.ro/moldova-economie-pib-regiune/).

Principala cauză a decalajului privind nivelul de trai dintre nord-estul României şi celelalte regiuni de dezvoltare o reprezintă lipsa legăturii de transport integrat est-vest. Pe cale de consecinţă, zona Moldovei nu poate reprezenta atractivitate pentru investitorii dependenţi de piaţa de desfacere din vestul Europei. Orice obiectiv de investiţii de anvergură şi pe termen lung, raţional economic, trebuie să fie implementat în proximitatea pieţei de desfacere sau a resurselor (materii prime, tehnologii moderne, forţă de muncă, infrastructură de transport integrat către piaţa de desfacere ş.a.m.d.)!

Având în vedere cele reliefate mai sus şi că demnitatea omului, deci şi a moldovenilor, este garantată prin art. 1 alin. (3) din Constituţia României, mai mult, tot prin Legea Fundamentală la art. 47 alin. (1), Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, vă adresez rugămintea, domnule Viceprim-ministru al Guvernului României şi Ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, să îmi transmiteţi, argumentat, clarificări cu privire la următoarele aspecte:

1. La nivelul Guvernului României, prin conlucrarea directă dintre ministerul pe care îl coordonaţi şi celelalte ministere, în special cel al Economiei, a fost promovat vreun plan de măsuri şi acţiuni care să vină în sprijinul mediului de afaceri existent în zona Moldovei cât şi a potenţialilor viitori investitori în Regiunea de dezvoltare Nord-Est? Dacă răspunsul este afirmativ, aş dori să-mi aduceţi la cunoştinţă planul, măsurile, acţiunile, detaliile tehnice de implementare ale acestora, cât şi calendarul de realizare.

2. În perioadele de guvernare PSD (7 mai 2012 – 17 noiembrie 2015 şi 4 ianuarie 2017 până în prezent) ce proiecte a implementat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru diminuarea decalajului privind nivelul de trai dintre regiunile de dezvoltare ale României, mă interesează în mod special implicarea guvernului în zona Moldovei?

3. Care este strategia guvernării PSD în privinţa Regiunii de dezvoltare Nord-Est? Ce doreşte, de fapt, guvernarea PSD de la zona Moldovei, să devină totalmente doar un bazin electoral sărac şi dependent de ajutoare de stat (pomeni electorale, asistaţi social, mâini întinse cu disperare spre coşul zilnic minimal-existenţial) sau o regiune de dezvoltare, în adevăratul sens al cuvântului, prin investiţii reale, astfel încât şi cetăţenilor din nord-estul României să le fie acordate drepturile garantate, de altfel, prin Constituţia României, şi anume: dreptul la demnitate şi dreptul la un trai decent?” – este interpelarea adresată de Eugen Țapu-Nazare

PUBLICITATE