Șeful Arestului Neamț, Ioan Catană, a scăpat de închisoare.


Curtea de Apel Bacău a desființat ieri, 4 februarie, decizia Tribunalului Neamț, care l-a condamnat pe Şeful Centrului de Arest Preventiv din IPJ Neamţ, Ioan Catană, la 4 ani de închisoare. Astfel, judecătorii din Bacău au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale rezultante de 3 ani închisoare aplicată inculpatului. „În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a C .p .p . admite apelul declarat de inculpatul Catană Ioan împotriva sentinţei penale nr. 82/P din data de 20.10.2015 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 1726/103/2015. Desfiinţează în parte sentinţa apelată, sub aspectul modalităţii de executare a pedepsei principale rezultante faţă de inculpatul Catană Ioan, reţine cauza spre rejudecare şi, în fond: În temeiul art. 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale rezultante de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Catană Ioan. În temeiul art. 92 Cod penal fixează termen de supraveghere de 3 ani . În temeiul art. 93 al. 1, 2 Cod penal impune inculpatului ca pe durata termenelor de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la serviciul de probaţiune Neamţ, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă; – să nu părăsească teritoriul României fără încuviinţarea instanţei; În temeiul art. 93 al. 3 Cod penal pe parcursul termenelor de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, în cadrul Primăriei mun. Piatra Neamţ, jud. Neamţ

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Judecătorii nemţeni l-au condamnat, în octombrie, la patru ani de închisoare cu executare pe fostul comandant al Arestului Poliţiei Judeţene din Neamţ. Aceștia au mai dispus prin sentinţă confiscarea a 900 de euro, 450 de lei, „o pungă cadou în care se afla o sticlă de Vinars şi două pungi de cafea Lavazza“.

Acest caz a fost declanşat la sfârşitul lunii martie, când Ioan Catană, pe atunci şef al arestului, împreună cu un subaltern au fost dovediţi că au luat mită în repetate rânduri de la ruda unuia dintre arestaţii preventiv.

Conform procurorilor DNA, inculpatul Catană Ioan, în calitate de șef al Centrului de reținere și arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamț a pretins și a primit de la persoană denunțătoare suma de 500 de euro și o carcasă de oaie, pentru soțul acesteia, aflat în stare de arest preventiv în cadrul Centrului, să beneficieze de un tratament preferențial în cursul executării măsurii preventive.
În aceeași perioadă, inculpatul Brînzei Vasile, în calitate de șef de tură în cadrul Centrului de reținere și arest preventiv I.P.J. Neamț, a primit de la aceeași persoană suma totală de 400 de lei și produse alimentare în valoare de 90 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea dintre persoana respectivă și soțul acesteia, arestat preventiv din cadrul Centrului.
În datele de 06, 18 și 24 martie 2015, inculpatul Catană Ioan, în calitate de șef al Centrului de reținere și arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamț, a primit de la aceeași persoană denunțătoare suma totală de 400 de euro și produse alimentare în valoare totală de 300 de lei pentru ca, atât în temeiul atribuțiilor sale de serviciu cât și prin încălcarea acestora, să îi asigure condiții de deținere mai favorabile soțului denunțătoarei și să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane.
În datele de 12 și 16 martie 2015, inculpatul Brînzei Vasile, în calitate de șef de tură în cadrul Centrului de reținere și arest preventiv I.P.J. Neamț, a primit de la aceeași persoană denunțătoare suma totală de 150 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să-i faciliteze comunicarea cu soțul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale și pentru a se interesa de declarațiile date în fața organelor judiciare de către o altă persoană.

PUBLICITATE