Se schimbă regulile la înmormântare pentru persoanele decedate, infectate cu Covid

Se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, iar sicriul se va putea depune în capelă, anunță Victor Opaschi, la Antena 3. 

În cadrul unei intervenții la Antena3, șeful Secretariatul de stat pentru culte a declarat că „Una dintre cele mai delicate politici publice, pe care le are de implementat un Guvern, este relația puterii politice cu cultele religioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De 160 de ani, instituția noastră, Ministerul cultelor, este principala instituție a statului român care elaborează și aplică politici publice din domeniul vieții religioase. Aș vrea să vă mai spun că, în această perioadă marcată de răspândirea pandemică a virusului, noi ne-am adaptat politicile publice la contextul special în care ne aflăm. (…)

Astfel, am creat o platformă de dialog care vizează tehnologia digitală și deciziile care sunt luate pentru limitarea răspândirii virusului trebuie să răspundă atât nevoilor de protecție publice, cât și nevoilor religioase ale credincioșilor.

Concret, pe această platformă, reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19. Astfel, am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății.

Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă.”, a precizat Victor Opaschi, șef al Secretariatului de stat pentru culte.

De asemenea, familia va avea permisiunea să-și îmbrace ruda decedată înainte de a fi pusă în sicriu. Până acum, decedații erau puși direct în sacii negri în pijamale sau așa cum erau îmbrăcați pe patul de spital.

PUBLICITATE