Se caută peste 300 de voluntari pentru ecologizarea lacului Izvorul Muntelui


Instituția  Prefectului Neamț  si Asociația Sens Civic demarează un amplu proiect de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui, care se va desfasura  în perioada 9-11 septembrie 2016.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În vederea elaborării unui plan de acțiune, marți, 9 august 2016, s-a desfășurat în sala ”Ion Creangă” a Palatului Administrativ din Piatra Neamț o întâlnire între reprezentanții instituțiilor și organizațiilor implicate în acest proiect: prefectul județului Neamț Niculina Dobrila, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț,  Laurențiu Dulamă, primari sau viceprimari ai  localităților riverane (Bicaz, Poiana Teiului, Ceahlău, Hangu, Borca, Farcașa, Grințieș) precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, Hidroelectrica, Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamț, Comisariatului judetean Neamt al Gărzii de Mediu, Direcției Silvice Neamț, Inspectoratului Școlar Județean, ADI Eco Neamț, Căpităniei Portului Bicaz, SC Rotmark, Serviciului Salvamont Neamț și Primăriei Piatra Neamț.

În cadrul intalnirii  participanții au prezentat resursele umane și materiale pe care le pot pune la dispoziția proiectului, precum: numărul voluntarilor, numărul ambarcațiunilor, mijloacele de transport pentru voluntari, preluarea și transportul deșeurilor, procedurile  de intervenție, măsuri de prevenire ș.a.m.d.

Reprezentanții primăriilor Bicaz, Farcașa, Borca, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlău, Grinitieș și-au asumat un rol activ în sprijinirea proiectului,  prin sensibilizarea și mobilizarea  cetatenilor , cat si prin oferirea mijloacelor de transport și de oferire a unor facilitati de cazare pentru voluntari.

Organizatorii își propun să implice pe parcursul celor trei zile de acțiune un număr de peste 300 de voluntari, care se pot inscrie  prin e-mail la [email protected].

”Această întâlnire organizata la initiativa Asociației Sens Civic are rolul  de a pregăti ample acțiuni de ecologizare ce se vor desfășura în zona Lacului Izvorul Muntelui dar și în întreg județul, pe parcursul lunii septembrie, cu prilejul proiectului «Let’s Do It, Romania!”. Problematica ecologizarii lacului Izvorul Muntelui este veche, dar mereu de actualitate.  Nu dorim sa identificam neaparat vinovati pentru poluarea lacului, cauzele sunt cunoscute , dar dorim ca aceasta importanta mobilizare de forte la nivel local  sa ofere mai ales  soluții pe termen lung”,  a declarat  Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț..

”În aparență, acțiunea de ecologizare funcționează ca oricare alta pe termen scurt, cu rezultate apreciabile, dar punctuale. Prin alăturarea mai multor părți implicate, atât din mediul ONG, cat si din zona instituțională  și privată, proiectul de ecologizare caută sa obtina  un impact pe termen lung, ce începe cu o lecție de conștientizare si de educatie civica si continua cu realizarea  unui plan de dezvoltare durabilă pentru elaborarea unor politici de mediu”, a declarat Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.

Comunicat Instituția Prefectului Neamț

PUBLICITATE