Școala începe azi cu mari schimbări. Modificările majore care îi aşteaptă pe elevi

Dacă în ultimii 2 ani, emoția primei zile de școală a fost răpită copiilor şi părinţilor din cauza pandemiei, acum noul an şcolar poate începe cu festivităţile de deschidere la care au acces părinţii sau bunicii.

Anul şcolar vine şi cu multe schimbări, în primul rând cu o modificare a structurii anului şcolar: nu vor mai exista semestre, ci 5 module egale între ele ca durată. Aceste module vor alterna cu tot atâtea „ferestre„ de vacanţă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Apare şi un nou sistem de evaluare. Dascălii vor decide câte note vor primi elevii la fiecare disciplină, iar la final de an vorbim despre o singură medie anuală. Dispare, de asemenea, şi obligativitatea tezelor.

Nu în ultimul rând, Ministerul Educaţiei are ambiţii de digitalizare astfel că tot mai multe şcoli trec anul acesta la catalogul digital. La nivelul județului Neamț, un număr de 14 școli și licee vor utiliza în anul școlar 2022-2023 cataloage electronice (vezi articolul AICI)

Structura anului şcolar:

  • cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
  • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
  • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene, după caz;
  • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene, în perioada 6—26 februarie 2023;
  • cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
  • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
  • cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
  • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. 

Pe durata anului şcolar dascălii trebuie să facă evaluarea continuă a elevilor, dar numărul de note va fi mai mic, iar la finalul anului va exista o singură medie la fiecare materie.

Numărul de note va depinde de numărul de ore din programa şcolară. Pentru o materie care se predă de două ori pe săptămână, profesorul trebuie să acorde cel puţin cinci note într-un an şcolar.

Tezele nu vor mai fi obligatorii, dar orice profesor le poate susţine, în cazul în care consideră necesar pentru evaluarea elevilor.

Au mai fost introduse şi alte modificări începând cu acest an şcolar. De exemplu, fiecare elev va avea un plan individual de învăţare, dar deocamdată nu se ştie exact cum va arăta acesta.

Transferul elevilor de la o unitate şcolară la alta se va accepta doar în situaţii excepţionale, iar elevii nu vor mai putea fi exmatriculaţi.

Pe lângă ”Şcoala altfel” a fost introdusă şi ”Săptămâna verde”, în care se vor organiza activităţi de protejare a mediului şi de conştientizare a schimbărilor climatice. Cele două au loc în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare.

Întoarcerea la școală în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Având în vedere reluarea activității didactice în cadrul unităților de învățământ, reamintim câteva recomandări de conduită generală:

Recomandări pentru părinţi:

  1. Evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală.
  2. În situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală.
  3. Comunicaţi constant cu personalul şcolii, telefonic sau prin mijloace electronice, în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a iniţierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.
  4. În cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, trebuie să vă prezentați imediat la unitatea şcolară pentru preluarea lui şi veți contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz.
  5. Discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
  6. Acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale.
  7. Încurajați-vă copiii să pună întrebări și să își exprime sentimentele în fața dumneavoastră sau a profesorilor.
  8. Învățați-i pe copii și insistați asupra bunelor practici de igienă.
  9. Sfătuiţi-vă copilul să nu consume în comun alimente sau băuturi şi să evite schimbul cu alţi elevi a obiectelor de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.).
  10. Curăţaţi/dezinfectaţi zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.).
  11. Coordonați-vă cu conducerea școlii pentru a primi informații și întrebați cum puteți contribui la eforturile școlii de a spori siguranța (la ședințe cu părinții etc.).

Recomandări pentru elevi:

  1. Protejează-te pe tine și pe ceilalți
  • Spală-te pe mâini frecvent, întotdeauna cu săpun și apă, cel puțin 20 de secunde.
  • Amintește-ți să nu îți atingi fața.
  • Nu folosi cești, tacâmuri, alimente sau băuturi la comun cu ceilalți.
  1. Fii printre primii care se asigură că tu, școala ta, familia și comunitatea ta sunteți în siguranță.
  • Pune întrebări despre infecția provocată de coronavirus, simptome, complicații, cum se transmite și cum se poate preveni transmiterea; învață și informează-te din surse de încredere.
  • Transmite familiei, prietenilor și, în special, copiilor de vârste mici ce ai învățat despre prevenirea bolii.
  • Fii un exemplu pentru ceilalți, strănutând sau tușind în pliul cotului și spălându-te pe mâini, mai ales pentru membrii tineri ai familiei.
  1. Nu îți stigmatiza colegii și nu tachina pe nimeni din cauza bolii sale; nu uita că virusul nu ține cont de frontiere geografice, etnie, vârstă, abilități sau gen.
  2. Spune-le părinților sau unui alt membru al familiei ori celor care te îngrijesc dacă te simți rău și cere să rămâi acasă.

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară Neamț transmit elevilor, părinților și cadrelor didactice, o serie de recomandări pentru începutul anului școlar.

Sfaturi pentru elevi:

– dacă vă deplasați către sau de la școală cu mijloace de transport în comun, să aveți un limbaj decent și un comportament civilizat;

– traversați strada NUMAI prin locurile marcate cu ,,trecere pentru pietoni” și numai după ce vă asigurați temeinic;

– nu vă expuneți bunurile de valoare (bijuterii, telefoane, căști sau ceasuri) și nu le lăsați nesupravegheate, nici când vă deplasați către sau de la școală, nici în incinta școlii;

– nu dați curs cererilor de prietenie ale unor persoane necunoscute, în mediul virtual orice persoană își poate atribui orice identitate;

– nu realizați filmări în incinta unităților de învățământ, fiecare persoană are dreptul la propria imagine.

Sfaturi pentru părinți:

– discutați cu copiii astfel încât să înțeleagă că a fi foarte înalt, scund, supraponderal, slab, nu este o glumă, nu râdem de alți copii indiferent de aspectul fizic, etnie, rasă, naționalitate sau religie;

– nu este nimic rău în a purta aceiași pantofi în fiecare zi;

– un rucsac folosit poartă aceleași vise ca unul nou;

– explicați-le că valoarea fiecarui copil nu este dată de prețul hainelor sau al telefonului, ci de nivelul de cunoștințe pe care le acumulează și de modul în care interacționează cu ceilalți;

– asigurați-vă că îmbrăcămintea copilului la școală este decentă și adecvată unei instituții dedicate învățaturii;

– asigurați-vă și explicați copilului că expunerea propriei imagini sau a altora pe rețelele de socializare poate implica riscuri, atât pentru sănătatea emoțională, cât și pentru siguranța fizică;

– învățați-i să fie empatici cu colegii și să iși ajute la nevoie;

Școala este locul în care învătăm și concurăm cu noi înșine, nu unii cu alții!

Sfaturi pentru cadrele didactice:

– explicați copiilor, încă din primele zile de școală, care sunt regulile școlii și ajutați-i să le înțeleagă;

– discutați cu părinții Regulamentul de ordine interioară, astfel încât cele învățate în școală să aibă continuitate și susținere în mediul familial;

– afișați regulile clasei într-un loc vizibil, explicând că violența verbală sau fizică nu sunt tolerate în nicio situație;

– încurajați copiii să își exprime opinia manifestând respect, dar că este firesc să accepte și alte păreri, chiar dacă acestea sunt diferite față de ale lor.

PUBLICITATE