Schimbarea destinației Parcului Zoologic din Piatra-Neamț, un proiect cu mari semne de întrebare. PSD vrea retragerea lui

Social democrații pietreni, prin vocea președintelui Florentina Moise, solicită retragerea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 22 aprilie, a proiectului referitor la schimbarea destinației Parcului Zoologic din Piatra Neamț, prin transformarea lui în grădină publică.

Solicitarea celor din PSD Piatra-Neamț are două motive extrem de întemeiate. Primul are legătură cu animalele care se regăsesc acum în țarcurile din gradina zoologică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Eu și colegii mei ne opunem categoric luării unei decizii momentan, câtă vreme nu știm ce se va întâmpla cu ele!

Este nedrept, ilegal, lipsit de orice urmă de umanitate să acceptăm să le împărțim în stânga și în dreapta, pe unde vor fi găsite locuri libere, să trăiască vai de ele prin cine știe ce grădini zoologice din țară.” – a declarat Florentina Moise, președintele PSD Piatra-Neamț

Al doilea motiv ține de faptul că nu se știe clar cine este proprietarul acestui teren pe care se afla Grădina Zoologică.

„Constatăm că apar noutăți în acest sens și până nu vom ști exact care este regimul juridic, eu și colegii mei refuzăm să ne pronunțăm pe subiect al schimbării destinației acestui obiectiv extrem de important pentru orașul nostru!

Așadar, îi solicit domnului primar, în calitate de inițiator, să retragă proiectul de pe ordinea de zi!” – a mai spus Florentina Moise.

Reamintim că Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, decizia de amenajare a lui survenind unui fenomen meteo.

În noaptea de 21/22 mai 1897, după zile în şir de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case.

Pentru a combate alte posibile alunecări, Nicu Albu, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc.

Lucrările au pornit în 1901 doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Nicu Albu a donat acest parc cu destinație precisă iar dacă acesta se închide sau terenul își schimbă destinația, el revine în proprietatea moștenitorilor lui Nicu Albu (sau celor care au cumpărat drepturile litigioase). Se pare că aceste documente nu se găsesc (sau au dispărut) în arhiva Primăriei, iar acest teren poate fi înstrăinat de municipalitate așa cum s-a făcut, în administrațiile trecute, cu multe alte terenuri.

PUBLICITATE