Scandal în jurul fotografiei lui Eminescu donată la Complexul Muzeal Neamț. Avocata vrea donația înapoi

Scandal după ce avocata Gianina Poroșnicu a donat către Complexul Muzeal Național Neamț penultima fotografie care i-a fost făcută poetului Mihai Eminescu în timpul vieții. Aceasta dorește să-și retragă donația și renunță și la titlul „Pro Urbe” primit la Târgu-Neamț după acuzațiile care au apărut în ultima perioadă privind autenticitatea pozei.

Avocata Gianina Poroșnicu a transmis un comunicat privind controversa legată de fotografia lui Mihai Eminescu donată Complexului Muzeal Național Neamț (vezi articol AICI).

Avocata denunță atacurile de presă și speculațiile privind autenticitatea fotografiei și semnalează politizarea instituției muzeale. Ea a retras donația și a renunțat la titlul „Pro Urbe”, solicitând, de asemenea, o audiență cu Ministrul Culturii și intervenția Corpului de Control pentru investigarea modului în care CMN Neamț a gestionat expertizarea fotografiei.

Poroșnicu subliniază necesitatea unei analize mai aprofundate și critică refuzul instituției de a colabora cu Casa de Licitații Artmark pentru informații suplimentare. De asemenea, ea menționează o cercetare penală în curs, legată de acuzații de „furt” ale fotografiei, și își exprimă încrederea în autenticitatea acesteia.

Ca răspuns, Complexul Muzeal demontează acuzațiile avocatei și transmite următorul comunicat de presă:

„Donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu nu a fost tratat cu ”rea credință” de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț. Dimpotrivă, credem că orice donație are la bază buna credință a donatorului.

Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț a acționat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, neîngrădind accesul specialiștilor pentru a expertiza fotografia lui Mihai Eminescu donată instituției noastre.

Prin urmare, afirmația donatorului, care semnalează în comunicatul de presă ”politizarea instituției”, este nefondată, întrucât nu se bazează pe un argument real și legal. Niciun membru al conducerii Complexului Muzeal Național Neamț nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic.  

În atribuțiile noastre nu se regasește obligația de a lua legătura cu Casa de Licitații Artmark, de la care provine fotografia, așa cum sugerează donatorul în comunicatul de presă.

Îi reamintim donatorului că fotografia în cauză face obiectul donației, în baza unui contract, ale cărui prevederi, instituția noastră le-a respectat.

Ne exprimăm regretul că această fotografie donată face obiectul unei cercetări penale, dar instituțiile abilitate ale statului sunt îndrituite să întreprindă demersurile necesare în cazul comiterii unei presupuse infracțiuni.

Respectăm decizia donatorului de a ”revoca donația”, dar nu îi putem da curs, întrucât fotografia face obiectul unei cercetări penale. Ne exprimăm în continuare deschiderea pentru ca această fotografie să fie supusă unor alte expertize și ne exprimăm regretul pentru ”comentariile tendențioase” apărute în presă cu privire la competența experților. Ele nu ne aparțin și nu au fost însușite de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț.

Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț nu a adus nicio acuză și nu a proferat nicio injurie, sau defăimare la adresa donatorului.”

PUBLICITATE