Săptămânii Protecției Civile – Exercițiu de evacuare în toate școlile din Neamț miercuri, 28 februarie

În cadrul Săptămânii Protecției Civile, ISU Neamț în colaborare cu ISJ Neamț va organiza un exercițiu de evacuare în caz de cutremur în toate unitățile de învățământ din județ.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petodava” al Județului Neamț, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, anunță desfășurarea unui exercițiu de evacuare în caz de cutremur în toate unitățile de învățământ din județ, programat pentru data de 28 februarie 2024.

Această activitate se încadrează în cadrul campaniei naționale „Nu tremur la cutremur” și este parte a „Săptămânii Protecției Civile”, desfășurată între 26 februarie și 4 martie 2024.

Activitățile planificate pentru această săptămână includ, pe lângă exercițiul de evacuare, „Ziua Porților Deschise” la toate subunitățile ISU Neamț, competiții sportive sub denumirea „Cupa Protecției Civile” și sesiuni de informare preventivă. Acestea din urmă vor avea loc în centre comerciale din Piatra-Neamț și Roman, unde publicul va fi familiarizat cu măsuri de comportare în caz de urgență și va asista la demonstrații de acordare a primului ajutor.

Exercițiul de evacuare din 28 februarie va simula condițiile unei situații de urgență generate de un cutremur, punând accent pe anunțarea situației de urgență, adoptarea comportamentului adecvat de către elevi și cadre didactice, adăpostirea în locuri sigure și evacuarea organizată și sigură a acestora.

Această inițiativă are ca scop principal creșterea gradului de conștientizare și pregătire a elevilor și a personalului didactic în fața riscurilor generate de cutremure, îmbunătățind astfel capacitatea de răspuns a comunității școlare în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Săptămâna se va încheia cu comemorarea victimelor Cutremurului din 4 martie 1977, moment de reculegere și de reamintire a importanței pregătirii și prevenirii în fața dezastrelor naturale. Autoritățile subliniază necesitatea adoptării unor măsuri preventive și a cunoașterii procedurilor de siguranță, esențiale pentru protecția vieții și bunurilor.

Mai jos, activitățile planificate de ISU Neamț pentru perioada 26.02-04.03.2024, în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”:

Pentru a marca Ziua Protecției Civile din România,, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petodava” al Județului Neamț organizează o serie de activități în perioada 26.02 – 04.03.2024, astfel:

  • în perioada 23.02 – 28.02.2024, vor fi organizate o serie de competiții sportive, sub denumirea „Cupa Protecției Civile”, în care vor fi implicate cadrele unității;
  • În ziua de 28 februarie va fi organizată „Ziua Porților Deschise”, în toate subunitățile ISU Neamț, prilej cu care va fi prezentată tehnica de intervenție în caz de dezastre și modul de folosire a acesteia precum și modul de comportare în cazul producerii acestora. Informarea instituțiilor de învățământ despre acest eveniment;
  • în data de 28.02.2024, între orele 13:00 – 19:00, în incinta Centrului Comercial Shopping City Piatra-Neamț, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
  • în data de 28.02.2024, între orele 13:00 – 19:00, în incinta Centrului Comercial Roman Value Center, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
  • în data de 28.02.2024, între orele 13:00 – 19:00, în incinta Centrului Comercial Shopping Center Târgu Neamț, vor fi desfășurate activități de informare preventivă unde vor fi prezentate măsuri de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență și oferta educațională a instituțiilor de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile I.G.S.U.
  • în data de 28.02.2024, la ora 09:50, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județ, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, în cadrul campaniei naționale „Nu tremur la cutremur”.
    Exercițiul are ca temă „Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur”. Această activitate, care are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment, va urmări:
    – anunțarea producerii situației de urgență la ora 09:50 la nivelul fiecărei unități de învățământ;
    – comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur;
    – adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre;
    – deschiderea ușii de la clasă de către cadrul didactic (aflat la ora de curs) și poziționarea acestuia sub tocul de la ușă;
    – evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul) după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță;
    – efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ.
  • în data de 4 martie vom comemora victimele Cutremurului din 1977, un cutremur cu efecte devastatoare asupra României. Cutremurul din data de 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22:22, a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Acest cutremur a produs 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. 
PUBLICITATE