Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii nemțeni au continuat activitățile în unitățile școlare

Polițiștii nemțeni au continuat activitățile în unitățile școlare, pentru prevenirea victimizării tinerilor în cazul infracțiunilor cibernetice, dar și pentru diminuarea riscurilor ce pot decurge din accesarea site-urilor neautorizate sau jocurilor care pot determina autoagresiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Reamintim faptul că în cadrul evenimentului național Săptămâna Prevenirii Criminalității, zilele de 04 și 05 aprilie au fost dedicate siguranței în mediul on-line.

Ieri, polițiștii de prevenire s-au întâlnit cu tineri cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, ai căror părinții sunt plecați în străinătate, fiind beneficiari ai Centrului After School ”Creștem Împreună” din cadrul Organizației Salvați Copiii filiala Neamț. Deși acești elevi beneficiază de un program “after school” susținut de specialiști din cadrul Organizației Salvați Copiii – Neamț, polițiștii au considerat benefică abordarea siguranței pe internet, cu atât mai mult deoarece ei sunt în grija bunicilor și a rudelor, care de cele mai multe ori pot fi depășiți de anumite aspect ce țin de tehnologia modernă. Cei prezenți au vizionat filme și videoclipuri cu tema zilei, iar într-o atmosferă calda și prietenoasă au fost discutate problemele cu care se confruntă datorita lipsei părinților, primind deschis sfaturile și recomandările ofițerului de prevenire

Tot pentru promovarea acestui tip de prevenție în rândul liceenilor, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică Neamț au fost prezenți în rândul elevilor din cadrul unităților de învățământ din localitățile Borca și Pipirig. Discuțiile purtate cu elevii au vizat protecția informaţiilor personale, anturajele din mediul online, secretizarea parolei de e-mail, dar și situațiile în care tinerii se simt amenințați sau umiliți în mediul virtual și ar trebuii să anunțe părinți, profesorii sau poliția.

Poliția Română a demarat o campanie de informare, la începutul lunii martie 2017, pentru prevenirea infracționalității în mediul on-line, prin care se dorește conștientizarea pericolelor din mediul virtual și prevenirea victimizării tinerilor, cu accent pe pornografie infantilă, cyberbuling și trafic de persoane. Un rol esențial în prevenirea infracționalității cibernetice îl dețin părinții, care trebuie să-și supravegheze copilul pentru a sesiza anumite schimbări de comportament și pentru a interveni în timp util.

Reamintim că aceste acțiuni se derulează în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii care este un eveniment organizat la nivel naţional de Poliţia Română şi vizează sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

PUBLICITATE