Săptămâna Internațională a Alăptării sărbătorită la Piatra Neamț


Asociatia SAMASCu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării, Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează evenimente pe tema alăptării cu acces gratuit, în peste zece orașe din țară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În Piatra Neamț, în cadrul campaniei „Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!”, Asociația SAMAS împreună cu educatorii perinatali SAMAS din oraș organizează evenimente despre alăptare la care cei dornici de participare se pot înscrie accesând link-ul – AICI

Programul evenimentelor

Marți, 2 august, la Turnul lui Ștefan, de la ora 18.00 – “Mituri despre alăptare”
Mămici cu experiență – „Care a fost mitul care ți-a dat cel mai mult de furcă?”
Viitoare mamici – „Care este mitul care îți dă cei mai mulți fiori?”

Miercuri, 3 august, în Locul de joacă KinderPark, de la ora 18.00 – Alăptarea și sistemele de purtare – cu și despre sistemele de purtare sănătoase, beneficii și “pozitii de alăptare”

Vineri, 5 august, ora 17.30 – Atelierul de Alăptare – un curs intensiv și practic de alăptare destinat viitoarelor mămici care doresc să se informeze și să se pregătească pentru venirea în familie a unui nou membru – informații oferite de către Antoanela Iftode – educator perinatal SAMAS și psiholog.

“Este momentul ca promovarea și susținerea alăptării în România să devină o prioritate națională de sănătate. Toate forurile mondiale de sănătate, și chiar și cele economice, au luat act de legătura direct proporțională, dovedită prin nenumărate studii, între alăptarea bebelușului și starea sa de sănătate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuală, pe toată durata vieții. În acest context, asociația SAMAS își dorește să ofere unui număr cât mai mare de mame din România, informații corecte despre alăptare încă din perioada prenatală și, cel mai important, suport practic mamelor care întâmpină dificultăți în cursul alăptării. Este obiectivul nostru să susținem alăptarea bebelușilor întocmai după recomandările OMS. De aceea, am lansat anul acesta o campanie pro-alăptare prin care, pe de-o parte, punem la dispoziția mamelor informații și suport pentru alăptare, iar pe de alta, le mulțumim, pentru această primă investiție neprețuită în sănătatea și viitorul copiilor lor., a declarat Ana Măiță – Purtător de Cuvânt, Asociația SAMAS.

Mai multe detalii despre campanie puteți găsi pe website-ul www.programsamas.ro, la link-ul:  http://bit.ly/2asGkPQ. Campania ”Îți multumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!” a fost dezvoltată cu sprijinul Philips Avent – accesorii pentru alăptat.

Lipsa de informații teoretice și practice, motivul pentru care româncele renunță la alăptare

Dacă la nivel global rata medie a alăptării este de 32%, la noi în țară – conform studiului din 2011 – este de

12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv dacă în afară de laptele matern nu mai primește niciun fel de alte lichide (apă, ceai, suc etc.) Rezultatele acestui studiu arată că ponderea copiilor alăptați exclusiv în prima lună de viață este de 31%, în urmatoarea lună de 22.7%, ajungând în luna a şasea la doar 3.4%.

Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, de menționat că, atât mamele cu educație superioară, cât şi cele cu un nivel scăzut de educație înregistrează cele mai mari procente, 15% şi respectiv, 17%. De asemenea, conform aceluiaşi studiu,  prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4% față de 9,8%, existând variații importante în privința alăptării exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicată rată de alăptare a fost înregistrată în zonele Moldova și Dobrogea – 16.1%, cea mai mică, aproximativ 10%, în regiunile Muntenia – București, Banat și Oltenia.

Deși în ultimii ani s-a observat o  creștere a numărului de mame care alăptează exclusiv, beneficiile laptelui matern încă nu sunt suficient cunoscute. Toate cercetările din domeniu arată ca laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia până la doi ani, în paralel cu procesul de diversificare. Alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni contribuie la dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar ale acestuia, reduce riscul apariției alergiilor, astmului bronșic și sindromului de moarte subită a bebeluşului.

„Laptele de mamă este primul și, cred, unul din cele mai importante daruri pe care mama îl face copilului său. Punerea nou-născutului la sân în prima oră de viață facilitează instalarea secreției lactate, adaptarea copilului la viața extrauterină și formarea legăturii incredibile dintre mamă și copil. Laptele de mamă este alimentul perfect pentru sugar și conține toate substanțele nutritive necesare dezvoltării normale a organismului, precum și o mulțime de factori imunitari și imunomodulatori. Copilul alimentat natural nu este protejat doar pe perioada alăptării, el este apărat și pe termen lung împotriva infecțiior, alergiilor și a unor boli cronice grave. Alimentația naturală are rol în stabilirea unui comportament alimentar corect pe termen lung și îmbunătățește performanțele școlare ale copilului. Ca medic neonatolog, încurajez mamele să alăpteze exclusiv la sân până la șase luni și apoi, în paralel cu diversificarea, până la doi ani, laptele de mamă fiind unica sursă pură și perfect adaptată pentru necesitățile copilului.”, a declarat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog.

Detalii despre beneficiile alăptării puteți găsi accesând link-ul – http://bit.ly/2aIsQny.

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali SAMAS (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației pe termen lung sunt: promovarea beneficiilor alăptării exclusive, creșterea ratei de alăptare exclusivă în conformitate cu obiectivele Organizației Mondiale a Sănătății, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

Educatorul SAMAS este aproape de comunitate, mai ales că începând cu acest an, a fost lansată Școala Mamei SAMAS  în  peste 20 de orașe,  cu cinci centre în București, Bistrița, Constanța, Pitești și Timișoara, unde echipe de educatori perinatali oferă cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul programsamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.

În paralel, Asociatia SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care în urma cursurlor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Rezultatele Asociației SAMAS

Din anul 2013, de când a fost inițiat proiectul, până în prezent, au fost specializați 619 educatori perinatali, 7972 de mame au participat la cursurile SAMAS, dintre care 1720 în cadrul programelor sociale desfășurate de către asociație și peste 210.000 de mame au beneficiat de consultanță perinatală în întreaga țară.

Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6.

Programul SAMAS este primul proiect social de educație perinatală de anvergură națională din România, premiat în cadrul Galei Societății Civile, unde a câștigat locul al 3-lea la categoria proiectelor sociale pentru sănătate.

PUBLICITATE