Sâmbătă, 6 mai, protest la Piatra-Neamț față de proiectele de mobilitate urbană

Primăria Piatra-Neamț a aprobat un protest pașnic ce va avea loc sâmbătă, 6 mai, în fața Teatrului Tineretului, între orele 17:00 – 19:00. Protestul vrea să tragă un semnal de alarmă față de proiectele de mobilitate urbană și față de „orașul de 15 minute”.

„Se aprobă desfășurarea unei acțiuni de protest pentru data de 6 mai 2023 între orele 17:00 19:00 având ca loc de desfășurare trotuarul din fața teatrului Tineretului Piatra Neamț cu aproximativ 100 de participanți.” – se arată în decizia Primăriei

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În schimb, municipalitatea a interzis cererea organizatorului protestului de a face un marș în oraș, motivând că în zona indicată de organizator se desfășoară lucrări.

Mai jos, textul organizatorului:

Spunem NU „orașului de 15-20 de minute”!

Planul globalist de închidere a oamenilor în orașe digitalizate, pus la cale de Forumul economic de la Davos, ca parte a „Marii Resetări”, în care aceștia să se poată deplasa doar la o distanță de 15 minute de mers cu bicicleta sau pe jos este pus în aplicare și la Piatra Neamț, sub pretextul asigurării unei „mobilități urbane durabile” și al „reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a noxelor”.
Încurajarea mersului pe bicicletă, pe jos sau cu transportul public este combinată cu descurajarea utilizării vehiculelor personale, după cum scrie în pagina 245 a Proiectului de Mobilitate Urbană, aflat în „dezbatere publică” pe siteul Primăriei.
Descurajarea utilizării autovehiculelor personale este un atac la adresa dreptului de proprietate privată, iar condiționarea deplasării pe termen mediu și lung strict de transportul în comun de orice fel îngrădește, dacă nu cumva desființează cu totul, dreptul constituțional la liberă deplasare.
Primăria Piatra Neamț nu a consultat cetățenii nemțeni dacă sunt de acord cu asemenea îngrădiri permanente ale drepturilor lor fundamentale.
Proiectul de lege vizând mobilitatea urbană durabilă, plx 47/2023, se află abia acum în Parlamentul României, unde sperăm că nu va fi niciodată aprobat, ceea ce înseamnă că Primăria nu are încă un temei legal pentru asemenea modificări structurale ale aspectului orașului.
Din aceste motive, vă invităm sâmbătă 6 mai 2023 în Piatra Neamț, în fața Teatrului Tineretului, între orele 17.00-19.00, pentru a ne exprima dezacordul față de proiectul de lege din Parlament și față de lucrările edilitare începute deja de Primărie.
Protestul este autorizat de către Primaria Piatra Neamț și intenționează să tragă un semnal de alarmă față de încălcările drepturilor fundamentale ale omului, pe care aceste proiecte le produc.
Nu avem nimic împotriva amenajării unor spații pentru pietoni și bicicliști, atât timp cât acestea nu condiționează dispariția dreptului conducătorilor auto de a circula liber.
Vă așteptăm.

PS. Protestul va fi incununat de o petitie pe care o vom depune la Primarie, in care solicitam sistarea lucrarilor care au legatura cu „emisii zero de carbon”, care inseamna moartea vegetala, cu descurajarea utilizarii autovehiculelor, dar si cu „transportul inteligent”, „orasul inteligent” (smart city), expresii folosite in Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) Piatra Neamt 2021-2027

Mihai-Silviu Chirilă,
Organizator protest

PUBLICITATE