În seara zilei de 19 iulie, în jurul orei 21:00, la punctul de prim ajutor deservit de SSN la Baza Dochia – punctul de prim ajutor aflat la cea mai mare altitudine din Carpații Orientali, s-a prezentat o turistă din București care a solicitat ajutorul salvatorilor montani deoarece băiețelul ei, de numai 10 ani, cu care urcase în aceiași zi, se simțea foarte rău.
Copilul avea febră mare, puțin peste 39 de grade, febră care nu a cedat nici după administrarea antitermicelor. Deoarece nu se putea stabili clar care era sursa stării febrile accentuate, s-a decis coborârea cazului și evacuarea de urgență, astfel încât, să fie asistat în cadrul sistemului sanitar specializat.
Chiar dacă operațiunile de acest gen, derulate noaptea la lumina lanternei, sunt dificile și cu un grad de periculozitate accentuat, era mult mai importantă asigurarea cazului într-o zonă sigură, în mijlocul civilizației, fiindcă de multe ori cazurile care debutează brusc cu febră mare pot evolua negativ. – a declarat Raul Papalicef
Copilul a fost imobilizat pe UT 2000, s-a ales varianta de coborâre traseul Dochia-Lutul Roșu și punctul de întâlnire cu ambulanța în zona Curmătura de pe axial (DJ 175 f zonă închisă).
Transportul efectuat la lumina lanternelor frontale a decurs fără incidente și, în jurul orei 24:00, atât băiatul cât și mama care-l însoțea au plecat cu ambulanța spre Piatra Neamț. – a mai menționat Raul Papalicef
Comunicat Salvamont Neamț