Salvamont Neamț: „Turistule, te rugăm nu mai bloca artera de acces semnalizată pentru urgențe!”

Salvamont Neamț atrage atenția asupra problemelor grave de acces pentru echipajele de urgență în zona montană a județului, cauzate de turiștii care blochează căile de acces.

În ultimul weekend, un număr mare de turiști veniți din toate colțurile țării a creat o situație alarmantă din cauza aglomerației excesive și a parcajului haotic.

În a doua parte a zilei de ieri, accesul ambulanțelor către punctul de prim ajutor salvamont a fost aproape imposibil, acest lucru fiind o constantă regretabilă ce se repetă anual. Problema majoră este cauzată de vizitatorii care își lasă vehiculele în locuri nepotrivite, blocând astfel căile de acces vitale pentru salvare.

Echipele Salvamont și ale Serviciului Județean de Ambulanță Neamț au avut de gestionat zece cazuri de traumatisme de diverse tipuri și alte îmbolnăviri grave în ultimele 48 de ore. Efortul susținut al echipelor de salvare montană a fost crucial pentru salvarea victimelor, însă eficiența acestor intervenții a fost grav afectată de blocajele rutiere.

Salvamont Neamț face apel la responsabilitate și bun simț civic, subliniind importanța respectării regulilor de parcare și a accesului liber al arterelor de urgență.

Autoritățile competente sunt, de asemenea, chemate să intervină pentru a reglementa mai bine situația din zona montană și a asigura un acces neîngrădit pentru echipajele de urgență.

„TURISTULE, TE RUGAM NU MAI BLOCA ARTERA DE ACCES SEMNALIZATA PENTRU URGENTE SALVAMONT /AMBULANTA. [Faptul ca iti lasi numarul de telefon in bordul masinii, nu ajuta o victima care are nevoie urgent de un defibrilator, de oxigen sau de prinderea unei linii venoase.]

Un sfarit de saptamana extrem de aglomerat pe zona Durau dar si in partea superioara a Masivului Ceahlau. Sute de turisti veniti din toate zonele tarii au aglomerat la cote alrmante Statiunea Durau, spunem alarmante deoarece in a doua parte a zilei de ieri accesul ambulantelor pana la punctul de prim ajutor salvamont a fost aproape imposibil.

Acest fenomen care se repeta din pacate an de an, se datoreaza din pacate haosului din zona parcarilor si faptului ca unii vizitatori certati cu bunul simt isi lasa masinile oriunde, dar daca s-ar putea pana in statia de taxare a instalatiei de cablu ar fi minunat.

Lipsa unei culturi montane si a unei bun simt civic ii fac pe majoritatea sa nu relizeze cat de mult conteaza pentru o victima faptul ca autospecialele ajung in timp optim la destinatie .

Dar pentru aceasta problema exista din pacate alte autoritati pe care le rugam sa-si faca treaba macar asa prost cum ne-o facem noi.

Zece traumatisme de membre inferioare si superioare dar si toraco abdominale sau craniene , alte imbolnaviri dintre care patru deosebit de grave care au necesitat pentru salvarea lor,efortul sustinut al echipelor de salvare montana si a colegilor de la Serviciul Judetean de Ambulanta Neamt au fost inregistrate in ultimele 48 de ore in zona montana a Judetului Neamt” – este mesajul Savlvamont Neamț

PUBLICITATE