Salvamont Neamț: Turiști speriați de urși și tânără de 18 ani, rătăcită

In seara zilei de 24 august, in jurul orei 18.30, Dispeceratul National Salvamont a fost anuntat ca o persoana s-a pierdut de grupul din care facea parte, in zona Cascadei Duruitoarea. Persoana in cauza a pierdut poteca marcata si a suferit un atac de panica.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Tanara, in varsta de 18 ani, din Husi, judetul Vaslui, a fost gasita, in urma unei actiuni intreprinse de echipa de interventie din Baza Durau, in zona paraului Rupturi, parau ce coboara de la cascada Duruitoarea. O autospeciala SALVAMONT a adus-o in siguranta in statiunea Durau.

Persoana se pierduse de grupul care cobora, probabil grabita, sa nu fie surprins de intuneric. A intrat in panica si a pierdut traseul, apoi, cand si-a dat seama ca s-a ratacit, a cautat o zona cu semnal si a sunat la Dispeceratul National Salvamont. Nu avea nici o sursa da lumina sau echipament de protectie, iar noaptea temperatura din zona scade pana la 6-7 grade Celsius, existand riscul hipotermiei.

Echipa de salvare a gasit-o la cateva minute inainte ca intunericul sa se instaleze definitiv, ceea ce ar fi complicat operatiunea de salvare si ar fi deteriorat si mai mult starea psihica a victimei.

In jurul orei 03:00, atat Dispeceratul Bazei Durau, cat si Baza Dochia au fost alarmate de catre turistii campati in zona special amenajata din Ghedeon (in apropierea cabanei Dochia), care erau ingroziti de faptul ca un urs da tarcoale camparii. Echipa din Baza Dochia s-a deplasat la fata locului, dar nu a putut confirma daca ce au vazut sau auzit turistii campati a fost sau nu urs.

Au reusit sa calmeze turistii aflati in panica si i-au sfatuit sa nu lase mancare in afara corturilor , sa nu consume dulciuri in cort sa stea grupati si sa faca mult zgomot daca incidentul se repeta,

Populatia de ursi din Ceahlau fiind foarte numeroasa, intalnirile dintre locuitorii padurii si turisti sunt din ce in ce mai dese dar nu au existat pana acum sutuatii cu adevarat periculoase.

PUBLICITATE