Salvamont Neamț – Pericol de avalanșă pe Ceahlău. 6 tineri au rămas blocați în zăpadă

Ninsoarea a cazut in Masivul Ceahlau aproape fara oprire pana in dimineata de 19.03 cand profitand de vremea buna cei aproximativ 50 de turisti care s-au incumetat sa urce au inceput sa coboare monitorizati de echipa de permanenta din Baza Dochia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

In data de 18:00 in jurul ori 16 echipa de interventie a extras din zona terminala a Jgheabul Cabanei un grup de 6 tineri care au sunat la dispecrat solicitand ajutorul nostru.
Tinerii , din Judetul Neamt cativa dintre ei pentru prima oara pe munte au urcat din Izvorul Muntelui pe traseul Curmatura Lutul Rosu. Dupa Detunate 1650m au intrat in viscol si au deviat de la traseu afundandu-se in zona jgeabului unde zapada depasea 1.5-2m . Cum inclinatia pantei este mare ( aproximativ 38-40 grade) foarte curand au ramas blocati in zapada si au constientizat ca nu sunt pe drumul cel bun.
Au procedat foarte corect sunand imediat la dispeceratul SALVAMONT si in mai putin de 30 de minute echipa de interventie i-a gasit /extras din zona periculoasa (jgheabul este predispus la avalanse ) si bineinteles condusi pe traseul delimitat de plasele de protectie spre Cabana Dochia.

Departamentul de prevenire din cadrul seviciului a efectuat atat ieri dimineta cat si astazi teste ale straturilor de zapada iar pericolul de avalansa a fost evaluat la mediu spre mare.

Comunicat Salvamont Neamț
PUBLICITATE