Salvamont Neamț, intervenții pe Ceahlău. Un bărbat a supraviețuit miraculos după o cădere de la 16 metri

Zilele care au trecut au testat la maxim capacitatea operațională a salvatorilor montani, notează un comunicat Salvamont Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În conditiile unui trafic turistic exagerat de mare, minivacanța a debutat cu o cădere în gol de la 16 m (echivalentul nivelului cinci al unui bloc de locuințe) a unui bărbat din Pașcani, de 44 de ani. În mod absolut miraculos, acesta a trecut cu capul la câțiva cm de o platformă de piatra aflată la jumatatea stâncii, apoi a aterizat pe un pâlc uriaș de jneapăn care a atenuat căderea. Totul s-a petrecut sub privirile îngrozite ale numeroșilor turiști aflați pe terasa cabanei Dochia. La sosirea echipei de salvare era semiconștient, prezenta escoriații pe întreg corpul, o plagă la cap, o luxație de membru superior… și doar atât.

A urmat o turistă din Iași, de 37 de ani, cu traumatism bilateral de membre inferioare care a fost transportată din zona Cușma Dorobanțului până în Stațiunea Durău, un grup din Pitești rătăcit în zona Bourie și totul a culminat cu o acțiune de salvare din zona de abrupt stâncos a unui bărbat de 43 de ani, din județul Neamt, care s-a rătăcit și a ramas izolat, noaptea, într-o zonă stâncoasă, deasupra unor pereți de aproape 200m din masivul secundar Piatra Sura din Ceahlău.

Ultima operațiune a durat 10 ore (de la ora 22:00 până astăzi la ora 8:00) și este considerată o operațiune de mare risc derulată într-o zonă și în condiții deosebit de dificile.

PUBLICITATE