Sabia lui Tudor Vladimirescu, expusă la Piatra-Neamț (VIDEO)

În contextul bicentenarului revoluției de la 1821, Complexul Muzeal Național Neamț a reușit să aducă la Muzeul de Artă Piatra-Neamț bunuri de patrimoniu de o valoare excepțională provenite din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României.

Evenimentul își propune să evoce personalitatea lui Tudor Vladimirescu și să realizeze o frescă a societății românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea, sub raport politic, social și cultural.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Expoziția va avea vernisajul joi, 1 aprilie, la ora 17:00 și va dura până pe 28 iunie.

Piesa centrală a expoziției este sabia care i-a aparţinut lui Tudor Vladimirescu, una dintre armele de tezaur ale României.

Sabia a fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către de țarul Rusiei, pentru participarea între 1800 și 1812 la Războiul Ruso-Turc.

Sabia lui Tudor Vladimirescu, aflată în patrimoniul Muzeului Național de Istorie al României, un bun cultural clasat în categoria tezaur, este prezentă la Piatra-Neamț.

Piesa este spectaculoasă și prin faptul că a aparținut celui care a fost considerat conducătorul Revoluției de la 1821, dar și prin calitățile sale artistice.

Este o sabie de factură orientală. Ea a fost investigată de către specialiștii Muzeului Național de Istorie al României și este publicată într-un catalog dedicat armelor.

Este o sabie datată 1765. Pe ea apare inscripționat numele lui Tudor Vladimirescu, o inscripție care a fost adăugată ulterior anului în care a fost realizată.” – ne-a declarat Dr. Mihaela Cristina Verzea.

Pe lângă sabia propriu-zisă, vor mai putea fi admirate și documentul „Proclamația de la Padeș”, portretul lui Tudor Vladimirescu realizat de Theodor Aman, obiecte de artă decorativă care au aparținut domnilor Principatelor Române din perioada 1822-1828, 1834-1849, toate clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național mobil.

Totodată, în expoziție au fost astfel incluse operele promotorilor portretului de șevalet din pictura românească din cel de-al patrulea deceniu al secolului al XIX-lea, Niccolo Livaditti, Giovanni Schiavoni sau Anton Chladek, ceea ce conferă proiectului expozițional și valoare artistică.

Mai multe despre eveniment puteți citi AICI

PUBLICITATE